CNV wil tijdelijke regeling reiskostenvergoeding een permanenter karakter geven

Vakbond CNV bracht vorige week een persbericht naar buiten waarin werd gesteld dat het schandalig is dat Roompot en CSU weigeren om nog langer een extra reiskostenvergoeding te betalen aan het schoonmaakpersoneel. Roompot reageert ‘onaangenaam verrast’ op de actie van het CNV, omdat het een tijdelijke regeling betrof.

.

CNV dreigt zelfs met acties en ‘hulp om bij Roompot weg te komen’ als men de reiskostenvergoeding niet voortzet.

De feitelijke situatie is dat het schoonmaakpersoneel in dienst is bij schoonmaakorganisatie CSU. Zij leveren hun diensten tegen een vooraf afgesproken vergoeding aan Roompot. In de periode dat de brandstofprijzen zeer sterk stegen heeft CSU haar medewerkers op Roompot parken, mede op verzoek van de CNV, een hogere reiskostenvergoeding gegeven. Daaraan heeft ook Roompot een bijdrage geleverd.

Persbericht CNV: Roompot en CSU laten zich van slechtste kant zien

‘Terwijl Landal en Europarcs de extra reiskostenvergoeding nog wel blijven betalen, heeft Roompot daar dus nu alweer een streep door gezet’, zegt Kampherbeek. ‘En ook CSU wil het niet betalen. Schandalig, vooral als je bedenkt hoe belangrijk die vergoeding voor de mensen is. Alsof ze een klap in hun gezicht krijgen.’

Volgens Kampherbeek laten zowel Roompot als CSU zich van hun slechtste kant kennen. ‘Roompot haalt goede omzet- en winstcijfers. Blijkbaar moeten die winstcijfers – van een bedrijf dat in handen is van rijke investeerders – nóg verder omhoog, over de rug van schoonmakers. En dan schoonmaakbedrijf CSU, dat altijd de mond vol heeft van hoe belangrijk het personeel voor ze is. Als CSU écht voor zijn mensen had gestaan, dan hadden ze de opdracht aan Roompot teruggegeven. Met opdrachtgevers die duidelijk aangeven dat ze niet aan jouw personeel denken, maar alleen aan hun eigen winstcijfers, zou je tenslotte niet moeten willen samenwerken. Maar blijkbaar is de omzet van Roompot voor CSU uiteindelijk nog veel belangrijker dan het belang van de schoonmakers.’

Uit het persbericht van CNV

Bron: CNV Vakmensen

Reactie Roompot: onaangenaam Verrast

In het kader van hoor en wederhoor vroegen we ook bij Roompot even na wat er nu eigenlijk speelt. Woordvoerder Babtiste de Outryve geeft een reactie:

We zijn zeer negatief verrast door de berichtgeving van CNV. Met allerlei initiatieven laat CSU haar waardering voor haar medewerkers blijken. Zij betrekt haar opdrachtgevers hierin vaak mee. Dat deed CSU ook wanneer de brandstofprijzen in 2022 uitzonderlijk hoog stegen. Samen met ons is gezocht naar mogelijkheden voor een buitengewone tijdelijke extra reisonkostenvergoeding. Dit gebeurde bovenop de CAO-afspraken die kort daarvoor met o.a. CNV werden gemaakt.

Het valt rauw op je dak als je nu op deze wijze wordt aangesproken dat de tijdelijke regeling ten einde loopt. Immers is altijd voor de schoonmaakmedewerkers van CSU en voor CNV duidelijk geweest dat het om tijdelijke regeling ging. Ook waren de voorwaarden duidelijk. De regeling zou vervallen als de overheid met steunmaatregelen zou komen om de gestegen brandstofkosten te compenseren óf als de brandstofprijs weer op een normaal prijsniveau zou zitten. De brandstofprijzen zijn de voorbije maanden gelukkig weer sterk gedaald en hebben een normaal niveau bereikt. Ze liggen zelfs ruim lager dan ten tijde van bijvoorbeeld het afsluiten van de CAO. Een verlenging van de tijdelijke en uitzonderlijke reiskostenvergoeding was na 1 januari dus niet nodig. CSU heeft weken geleden de medewerkers en CNV daarover al geïnformeerd. Ook dat CSU bij wijze van overgang aanvullend bereid was een extra maand voor de medewerkers bij Roompot te verstrekken.

reactie Roompot

Bron: Roompot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *