CBS: Krappere arbeidsmarkt en nog altijd minder flexwerkers in vierde kwartaal 2021

Het CBS heeft vandaag diverse cijfers gepresenteerd over de arbeidsmarkt. Daaruit blijkt dat de arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van 2021 nog krapper is geworden. Het aantal flexwerkers nam in datzelfde kwartaal toe, maar is nog niet op het niveau van vóór de coronacrisis.

Toenemende krapte op de arbeidsmarkt

De spanning op de arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van 2021 verder toegenomen, het resultaat van een aanhoudende groei van het aantal vacatures (met 16 duizend) en een verdere daling van het aantal werklozen (met 29 duizend). Ook het aantal banen bleef groeien; er kwamen er 44 duizend bij in het vierde kwartaal. Tegenover 387 duizend vacatures stonden 370 duizend werklozen, dat komt neer op 105 vacatures per 100 werklozen. In het vorige kwartaal waren dat er nog 93 per 100.

In de horeca- en recreatiesector nam het aantal openstaande vacatures (seizoensgecorrigeerd) juist af. In de horeca van 34,3 naar 27,7 duizend; in de cultuur, recreatie en overige diensten van 11,4 naar 10,4 duizend.

Meer informatie: CBS: arbeidsmarkt in vierde kwartaal 2021 nog krapper

Aantal flexwerkers nog onder het pré-corona niveau

In het vierde kwartaal van 2021 waren er 2,6 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn er 38 duizend meer dan een kwartaal eerder, maar nog altijd minder dan voor de coronacrisis. Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie steeg met 34 duizend naar 5,3 miljoen, het hoogste aantal in de reeks vanaf 2013.

Werknemers met een flexibele arbeidsrelatie hebben een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd óf een flexibel aantal uren per week. Tot 2019 nam het aantal flexibele werknemers vrijwel voortdurend toe, naar een maximum van 2,8 miljoen. Vervolgens zette een daling in, die vooral bij het begin van de coronacrisis uitzonderlijk sterk was. In het vierde kwartaal van 2020 begon het aantal flexwerknemers weer te stijgen, met een tijdelijke onderbreking in het tweede kwartaal van 2021. Met 2,6 miljoen was het aantal flexwerknemers eind vorig jaar nog 45 duizend lager dan in het eerste kwartaal van 2020.

Meer informatie:  CBS: Minder flexwerker dan voor coronacrisis ondanks toename.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *