Camperaars omarmen retro-trend en keren terug naar camping uit hun jeugd

Veel campereigenaren laten zich tijdens hun vakantie leiden door jeugdsentiment en keren terug naar campings, die ze ooit als kind hebben bezocht. Ouders spelen met hun kinderen zelfs dezelfde spelletjes, die zijzelf in hun kindertijd hebben gespeeld. Dit blijkt uit het Groot Nationaal Camperonderzoek 2023, dat elk jaar wordt uitgevoerd door camperdeelplatform Goboony.

Uit de resultaten van dit onderzoek, onder bijna 750 campereigenaren, kwam een groot verlangen naar de kampeersfeer van de eigen jeugd naar boven. Zo’n 62% van de respondenten gaf aan sterke nostalgische gevoelens te hebben overgehouden aan deze tijd. Van hen antwoordde 46% daadwerkelijk nog een keer op de camping van vroeger te willen verblijven. Een deel van hen had dit reeds gedaan. Vooral ouders met jonge kinderen gaven echter aan te wachten met zo’n nostalgische vakantie, tot het moment dat hun kinderen ongeveer dezelfde leeftijd hebben, als zij destijds.

Retro-gedrag onderweg

Ook het reisgedrag van vroeger vormt voor velen de norm voor vandaag. Zo kopieert meer dan een kwart (26%) bijna dezelfde rolverdeling als hun ouders: de man rijdt, de vrouw helpt mee met de navigatie en doet spelletjes met de kinderen. Bovendien klinkt vaak dezelfde muziek als vroeger. Meer dan éénderde (37%) zegt vooral te kiezen voor Top-2000 hits. Bijna éénvijfde (17%) bedient zich van nostalgische rock en bij ongeveer hetzelfde percentage (16,7%) zweven er de klanken van Franse chansons door de cabine. Iets meer dan een kwart van hen (26%), geeft aan dezelfde spelletjes met de kinderen te doen als vroeger. Hierbij worden onder meer genoemd: ‘Ik ga op reis en neem mee’ en ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Ook het gele (of andere kleur) autospel is nog steeds populair. Hierbij wint diegene, die onderweg de meeste auto’s in zijn of haar favoriete kleur telt.

Reizen met kinderen

Nagenoeg elke campereigenaar (87%) vindt dat reizen met kinderen in een camper stukken makkelijker is dan in een auto. Maar tegelijkertijd ervaren de ouders onderweg nog wel ruzietjes om het kroost. Zo’n zeventig procent van de ondervraagden geeft aan dat deze nog steeds voorkomen. Bij dertien procent van de ondervraagden zijn de kinderen onderweg ook wel eens los van de verplichte autogordel. Vaak is dat dan om hen een plasje te laten doen tijdens het rijden. Meereizende kinderen werken overigens ook belemmerend op het seksleven. Bijna driekwart (72%) van de ouders die met een camper samen op vakantie gaat met hun kinderen, geeft aan minder vaak seks te hebben vanwege hun kinderen. Hoewel nagenoeg hetzelfde percentage (69 %) slapen in een camper wel als romantisch beschouwt. Er wordt sowieso beter geslapen (72%) gedurende de vakantietrip. De wanden van de camper beschut de vakantieganger tegen typische campergeluiden zoals babygehuil en vrijende medecampers (antwoordt zo’n tachtig procent). Bijna driekwart (71%) zegt minder vaak onrustig te dromen. Bijna de helft (47%) van hen staat vroeger op dan normaal, dertig procent juist later. Saillant detail: dertien procent van de camperstellen stapt ‘s nachts uit bed om samen een bezoekje te brengen aan het verderop gelegen toiletgebouw.

Bron en meer informatie: www.goboony.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *