Burgemeester van Amsterdam wil drukte in goede banen leiden

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan ging in zijn jaarlijkse speech ‘De staat van de stad’ vooral in op de grote populariteit van de stad die twee gezichten kent; “De enorme populariteit van Amsterdam kan zorgen voor een derde gouden eeuw voor de stad.” Maar ook: “Op sommige plekken is het op bepaalde momenten veel te druk, is er teveel overlast en is het voor teveel bewoners allang niet leuk meer in Amsterdam. De bewoners moeten wel weer op de eerste plaats komen.”

...er kan nog meer bij... (Koninginnedag in Amsterdam)
…er kan nog meer bij… (Koninginnedag in Amsterdam)
Groei in cijfers
Uit de speech van Van der Laan: “In 2010 waren er nog geen 22.000 hotelkamers in Amsterdam. We zitten nu al rond de 30.000. 8000 erbij in vijf jaar. In 2010 hadden we rond de 14 miljoen bezoekers. Dat waren er 17 miljoen in 2015. In 2010 werden misschien honderd woningen via Airbnb verhuurd, het bestond net. Als u op dit moment op de site kijkt zult u zeker 14.000 verschillende woningen aangeboden treffen. Er zijn nu al bijna 2000 restaurants in Amsterdam. Dat is niet vanzelfsprekend hoor. In 2010 waren dat er nog geen 1500[3]. Er zijn er dus 500 bijgekomen. En nog steeds komen er elke week 4 bij.”

Stad in Balans
De Burgemeester stelt voor om, samen met ondernemers en bewoners van de stad tot een constructief overleg te komen om meer balans te brengen. Dat is ook in het belang van ondernemers, want ook bezoekers ervaren de grote drukte. Tijdens de bijeenkomst ‘experimenten bootcamp’ op 27 oktober passeerden 15 ideeën de revue. Deze ideeën voor experimenten starten nog dit jaar. Een voorbeeld is duidelijk afkomstig uit de pretparksector: ‘Enkele Amsterdamse musea tonen samen met Amsterdam Marketing actuele wachttijden via één online platform over de lengte van de wachtrijen. Zo kunnen cultuurbezoekers van te voren beslissen om wel of niet aan te sluiten in de wachtrij.’

Een van de maatregelen die de burgemeester al heeft genomen is het verbannen van het 538 muziekfestival op Koninginnedag van het Museumplein. (200.000 extra bezoekers). Dat feestje wordt nu in Alkmaar (Amsterdam Cheese Market) gehouden. Een mooi voorbeeld van een succesvolle spreidingsstrategie.

Maatregelen die nog besproken/bekeken worden zijn o.a. het verder beperken van hotel-nieuwbouw, maximum aan ijs- wafel en andere toeristenwinkels in winkelstraten, vergunningen invoeren voor grote groepen die door de binnenstad gaan of op de fiets of segways stappen.

Haast geboden
De burgemeester wil wel haast maken met het maken van plannen: “In krap zes jaar tijd zijn er 70.000 extra bewoners; 8000 extra hotelkamers; 14.000 Airbnb woningen, 3 miljoen extra toeristen; 500 nieuwe restaurants bijgekomen. We hebben haast. De Chinezen en de Indiërs wachten niet tot wij onze zaken op orde hebben. Die willen ook naar de mooiste en fijnste stad ter wereld. Een paar dagen Amsterdammer zijn.”

Meer informatie:
Toespraak ‘Staat van de Stad
project Stad in Balans

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *