Dit jaar zijn er veel muziekfestivals geannuleerd, waaronder Supercharged Festival (Zaandam), Mañana Mañana (Laren) en Grasnapolsky (Scheemda). De branche staat voor een uitdagend jaar. We zien een zorgwekkende trend van stijgende kosten op alle fronten: personeel, toeleveranciers en artiestengages. Gecombineerd met strengere vergunningsvoorwaarden en milieuregels legt dat een enorme druk op festivalorganisatoren.

Ook het aankoopgedrag van bezoekers verandert. Tickets worden steeds later gekocht, dagkaarten winnen aan populariteit. En de klant heeft recht op teruggave van het volledige bedrag als een concert of festival wordt afgelast.
Deze uitdagingen worden verder bemoeilijkt door geopolitieke spanningen en economische onzekerheden. Consumenten voelen de impact daarvan in hun portemonnee. Zelfs internationale bezoekers ervaren obstakels, zoals de vraag of ze na een festivalbezoek in Europa nog terug kunnen naar de VS als ze tot de lhbtiq+-gemeenschap behoren.
Het is cruciaal dat festivals zich onderscheiden door unieke belevingen te bieden. Toch rijst de vraag in hoeverre de stijgende kosten aan bezoekers kunnen worden doorberekend zonder de toegankelijkheid voor iedereen te verliezen. Gratis festivals staan onder druk om entree te vragen, wat hun toegankelijkheid verder beperkt.
Organisatoren moeten creatief zijn en samenwerken met artiesten en toeleveranciers om kostenstijgingen te beperken. Als dat niet gebeurt dreigen kleinere festivals te verdwijnen, terwijl grotere evenementen dominanter worden.
De toekomst van de festivalbranche hangt af van innovatie, samenwerking en het vermogen om een balans te vinden tussen betaalbaarheid en kwaliteit. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat festivals een plek blijven waar alle mensen kunnen samenkomen om te genieten van cultuur, muziek en gemeenschap.
Met dank aan (redacteur van dit artikel): Peter van der Aalst, docent Breda University of Applied Sciences