Brugs Ommeland (Be) kiest fietsen als topthema voor 2016

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert een hele reeks nieuwigheden om in 2016 het Brugse Ommeland te ontdekken. ‘Fietsen’ is het centrale thema, met het nieuwe fietsnetwerk als topper. In het kader van dit fietsjaar presenteert de regio het evenement ‘West-Vlaanderen fietst’ op 28 maart in Torhout. Ook een nieuwe fietsgids met tien routes langs de leukste lokale adresjes en een kaart met fietstochten met kinderen geven frisse fietsideeën. Met het nieuwe inspiratiemagazine positioneert het Brugse Ommeland zich meer dan ooit als een unieke regio voor een korte vakantie.

Brugge fietsen Oudenburg“Het Brugse Ommeland zorgt voor een uniek fietsdecor met zijn weidse polderlandschappen tussen Brugge en de Kust en de bossen met zijn kastelen ten zuiden van Brugge. Met ruim 1,5 miljoen recreatieve fietsers per jaar is het dan ook een populaire fietsregio.”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Fietsnetwerk van ruim 900 km
Na tien jaar werd het fietsnetwerk in het Brugse Ommeland volledig vernieuwd. Het heeft 932 kilometer aan trajecten, 306 knooppunten en 21 fietsstartpunten. Het netwerk beschikt maar liefst over 158 kilometer aan nieuwe trajecten. Een hele reeks knooppunten zijn aan het netwerk toegevoegd en de bewegwijzering is aangepast. Het fietsnetwerk in volledig West-Vlaanderen telt 3.180 kilometer.

De vernieuwde fietsnetwerken zijn attractiever en plaatsen de beleving centraal. Dorpskernen zoals Doomkerke en Snellegem liggen nu op het netwerk en Lissewege krijgt een fietsstartpunt. Het netwerk gaat ook door natuurdomeinen zoals Tudor, kasteelpark Loppem en Vloethemveld. De Oostmolensite in Gistel is geïntegreerd. Er zijn heel wat autovrije fietsverbindingen toegevoegd onder andere tussen Lissewege en Zwankendamme. Een reeks nieuwe fietswegen en zelfs een fietsbrug (over de Blankenbergse Vaart in Zuienkerke) zorgen voor extra fietsmogelijkheden.

Tochten uitstippelen kan nu met één kaart die het volledige fietsnetwerk Brugse Ommeland omvat. De nieuwe kaart (€8) kan besteld worden via shop.westtoer.be en is vanaf 28 maart beschikbaar in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, in de Diensten voor Toerisme en in de betere boekhandel. Handig is de fietsbox (€25) met de vier netwerkwerkkaarten en een extra pocket met tien suggestiesroutes.

‘West-Vlaanderen fietst’ in Torhout
De officiële opening van het fietsnetwerk Brugse Ommeland vindt plaats in Torhout op 28 maart om 11.00 uur met het evenement ‘West-Vlaanderen fietst’. Een peloton van wielertoeristen fietst dan door de vier toeristische regio’s waar telkens een officiële voorstelling plaats vindt. Het peloton wordt professioneel begeleid door de organisatoren van Gent-Wevelgem. In primeur kunnen alle fietsliefhebbers op 28 maart vanuit Torhout gratis deelnemen aan fietstochten langs de vernieuwde trajecten. Elke route is gemiddeld 30 kilometer lang en onderweg ontdekt de fietser leuke stopplaatsen. Startlocatie is de nieuwe vrijetijdsbalie in het oud stadhuis op de Markt (start tussen 12u en 15u).

Fietsroutes langs 100% lokale adresjes
De fietsgids ‘100% Brugse Ommeland’ bundelt tien suggestiefietsroutes langs de nieuwe trajecten van het fietsnetwerk. Het is een hebbeding met tips voor authentieke adresjes onderweg. Een glansrol is weggelegd voor hoeve- en streekproducten met het label ‘100% West-Vlaams’. Charmevolle cafeetjes, bijzondere winkeltjes en stopplaatsen worden prijs gegeven. Van winkeltjes met snoepjes uit grootmoeders tijd, laurierijs bij een laurierkweker, een dorpswinkel én café als uit vervlogen tijden tot een zelfpluktuin.

Fietskaart ‘Kinderen Koning in het Tieltse’
De kaart is gemaakt op maat van korte beentjes en kleine fietsjes. Met diverse lussen op het fietsnetwerk ontdek je met het hele gezin het Tieltse. Parel aan de kroon in het gezellige Tielt is het bezoekerscentrum op de Poelberg dat vijf jaar bestaat. Ook de buren Pittem, Dentergem, Ruiselede en Wingene zijn het ontdekken zeker waard met kindvriendelijke adresjes die verrassen.

Inspiratiemagazine ‘Genieten in het Brugse Ommeland’
Het jaarlijkse magazine ‘Genieten in het Brugse Ommeland’ is aan zijn 8ste editie toe. Dit jaar wordt het via verschillende kranten verspreid in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams Brabant en Nederlands Limburg op een grote oplage. De reportages staan boordevol tips om de regio te ontdekken. Op deze wijze worden potentiële vakantiegangers geïnspireerd om een korte (fiets)vakantie in het Brugse Ommeland door te brengen.

Kies een fietsthema
Voor wie een uitgestippeld parcours verkiest, zijn er nieuwe fietsroutes rond verschillende thema’s. Vélo Baroque vindt plaats op 14 augustus. Deze succesformule van MAfestival Brugge combineert Oude Muziek met een fietstocht door het Brugse Ommeland. Voor de vierde editie wordt gefietst vanuit Brugge richting Oostkamp en Zedelgem. Op 14 april gaat de film ‘Zaak: De Zutter’ rond de Moorden van Beernem in première. Bij Toerisme Beernem is daarom vanaf eind april een fietskaart verkrijgbaar waarmee je de locaties uit het verhaal ontdekt of je kan er een begeleide tocht boeken. Op het nieuwe fietsnetwerk is een fietsroute bewegwijzerd die je langs de mooiste plekjes in de Groene Gordel rond Brugge leidt (53 km).

Meer informatie: www.brugseommeland.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *