Brandgevaar in delen van Nederland; noordoost Brabant BBQ verbod

In verschillende delen van Nederland is er wat brandgevaar betreft een alarmfase uitgeroepen. De grootste risico’s liggen in de provincies Brabant, Utrecht, Gelderland en Overijsel. In Noordoost Brabant zelfs code rood; dat betekent o.a. een verbod op barbecueën.   De stand van zaken is per brandweercorps verschilend. Via de gemeentes is de actuele situatie op te vragen.

Een zonnig, warm en droog voorjaar; we genieten er met z’n allen van. Maar de natuur is daardoor  erg droog en het risico op natuurbranden is groot. In veel gemeenten is daarom open vuur in natuurbrandgevoelige gebieden verboden en aldaar dus ook strafbaar. Ook de vergunningen voor het aansteken van Paasvuren en voor de stookontheffingen zijn op verschillende plaatsen al ingetrokken.

Hoe een natuurbrand ontstaat

Iedereen weet het eigenlijk wel: roken in een droog bos is niet verstandig. Eén weggeschoten peuk is al genoeg om een groot gebied af te laten branden. Maar ook afval kan brand veroorzaken. Bijvoorbeeld een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken. Zelfs uw auto kan brandgevaar opleveren. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als u de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen. Verder zijn barbecueën en een kampvuur maken natuurlijk erg gezellig, maar het gevaar van brand is groter dan u denkt .Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen loopt al snel uit de hand, want natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de  grond opduiken. Ieder vuurtje in een natuurgebied kan uitlopen op een allesverwoestende brand. Het grootste gevaar voor mensen is, dat ze door het vuur ingesloten raken en niet meer weg kunnen komen.

Wat u kunt doen

De brandweer kan veel doen om brand te voorkomen of te blussen, maar is daarbij afhankelijk van u als bezoeker van een natuurgebied. Om een natuurbrand te voorkomen is een beetje extra aandacht al voldoende. Natuurlijk bent u strafbaar als u een brand veroorzaakt,  maar het gebeurt vaak onbewust. Wat u bewust kunt doen om een natuurbrand te voorkomen, is het volgende:

  • Let op waar u uw auto neerzet. Parkeer bijvoorbeeld niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.
  • Rook niet in het natuurgebied.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg.
  • Houdt u zich wat barbecues, kampvuren en vuurkorven betreft aan de regels die op uw vakantieverblijf of in de gemeente gelden.

Als er toch brand is

  • Blijf kalm
  • Bel 112 en geef uw locatie zo goed mogelijk door.
  • Ga niet zelf proberen een natuurbrand te blussen.
  • Vlucht via de gemarkeerde plaatsen naar een veilige plaats. Een veilige plaats bij een natuurbrand is de openbare weg of de bebouwde kom.

Meer informatie:

Zie brandweer.nl

of www.natuurbrandgevaar.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *