Brabant spil in Europese Van Gogh samenwerking in 2015

Tentoonstellingen, fietsroutes, kunstmanifestaties en digitale rondleidingen vormen het hart van het Van Gogh programma in Noord-Brabant in 2015. Het is dan 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. De Stichting Van Gogh Europe grijpt dit moment aan om de beroemde Nederlandse kunstenaar te eren met een kwalitatief hoogstaand programma.

NB MUSEUMVincent van Gogh & Brabant
De activiteiten in Brabant vinden plaats op en rond plekken waar Van Gogh gedurende zijn leven heeft gewerkt en gewoond. Hier werd hij geboren en groeide hij op. Hier ontstond zijn liefde voor het boerenland, de natuur en het leven van de eenvoudige mens. Met erfgoedlocaties in Zundert, Nuenen, Tilburg, Etten-Leur en het Noordbrabants Museum is Van Gogh Brabant de trekker van de activiteiten in Brabant. De voorbereidingen voor 2015 zijn op deze locaties inmiddels in volle gang. De Brabantse activiteiten maken deel uit van het programma Vrijetijdseconomie van de Provincie Noord-Brabant en worden gezien als een proeftuin in het kader van 2018 Eindhoven|Brabant Culturele Hoofdstad.

125 jaar inspiratie
Als overkoepelend thema is gekozen voor ‘125 jaar inspiratie’. Uitgangspunt hierbij is dat de kunstenaar tot op de dag van vandaag velen inspireert; niet voor niets blijkt uit allerlei onderzoeken dat Van Gogh een van de populairste kunstenaars is. Voorzitter van de Stichting Van Gogh Europe en directeur van Van Gogh Brabant, Frank van den Eijnden: “Vincent van Gogh is een internationaal icoon dat jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers op de been brengt. Wij willen 2015 aanwenden om iedereen die zich aangetrokken voelt tot het levensverhaal en de werken van Van Gogh, een rijk programma te bieden dat recht doet aan de kunstenaar.”

Van Gogh Europe
Vier instellingen staan aan de basis van de Stichting Van Gogh Europe: het Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum, Van Gogh Brabant en Mons 2015, in 2015 Culturele Hoofdstad van Europa. Samen vormen zij onder de naam Van Gogh Europe de kern van een samenwerkingsverband tussen circa 30 instellingen die zich in Nederland, België, Frankrijk en Engeland actief inzetten voor behoud van het erfgoed van Van Gogh. Het programma Vrijetijdseconomie van de Provincie Noord-Brabant, Vrijetijdshuis Brabant en de organisatie van Culturele Hoofdstad Eindhoven/Brabant 2018 zijn partner van het initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *