Brabant biedt recreatiebedrijven meer ontwikkelruimte

De provincie Noord-Brabant zet fors in op versterking en vernieuwing in de vrijetijdseconomie. Daar hoort een adequaat ruimtelijke beleid bij. Afgelopen jaren hebben RECRON en Toeristisch OndernemersPlatform (TOP) Brabant meermalen aan de bel getrokken bij de provincie om recreatiebedrijven voldoende ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Wij zijn verheugd dat er met de formele vaststelling van de Verordening Ruimte (Vr 2014) – vandaag 14 maart in Provinciale Staten – meer duidelijkheid wordt gegeven.

Bestaande recreatiebedrijven
Er is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen nieuw te vestigen recreatiebedrijven en uitbouw van bestaande bedrijven. Voor bestaande recreatiebedrijven was het voorheen onduidelijk of er ontwikkeling mogelijk was als daardoor de grens van 150.000 of 300.000 bezoekers en/of overnachtingen werd overschreden. In de huidige Verordening, die 14 maart is vastgesteld door Provinciale Staten, krijgen bestaande bedrijven de ruimte voor een redelijke uitbreiding ongeacht aantallen bezoekers en/of overnachtingen.

Leisurevoorzieningen
De Verordening bood al ruimte voor de ontwikkeling van leisurevoorzieningen in het stedelijke gebied. Echter voor grootschalige voorzieningen buiten B5 gemeenten (denk aan Efteling of Beekse Bergen) was geen specifiek kader opgenomen. De huidige verordening geeft duidelijk aan dat bestaande grootschalige leisurevoorzieningen binnen en buiten het stedelijk gebied de mogelijkheid hebben tot een redelijke uitbreiding.

De aanpassingen in de Verordening komen de sector tegemoet en dragen bij aan een beter klimaat voor de recreatieondernemers. Dit bevordert de innovatie en ontwikkeling in de vrijetijdseconomie.

Bron: persbericht Recron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *