Bestemmingsplan Waterpark Veerse Meer nu definitief goedgekeurd

Het heeft even geduurd, maar investeringsmaatschappij Driestar kan eindelijk de volgende stappen zetten voor de realisatie van een groot en luxe vakantiepark aan het Veerse Meer. Het bestemmingsplan van het gebied is definitief goedgekeurd door de Raad van State. Driestar directeur Gerro Vonk moppert nog wel een beetje na over de enorme lange procedure, maar richt de blik nu weer volop vooruit.

Op 6 maart heeft De Raad van State uitspraak gedaan. Zij komt tot de conclusie dat er geen juridische grond is voor de ingediende beroepen. Daarmee is het bestemmingsplan onherroepelijk en kan Driestar na vijf jaar voorbereiding daadwerkelijk verder aan de slag.

Bijzonder lang traject

Doordat de bestemmingsplanprocedure zo lang heeft geduurd moeten ook diverse andere vergunningen opnieuw worden ingediend omdat de wetgeving in de afgelopen jaren is aangepast. Vonk verwacht dat deze heraanvragen voor o.a. de bouwvergunning nog ruim een jaar in beslag nemen. Vonk: “We zijn er nog niet, want we moeten vanwege de stikstofwetgeving, de realisatie in tien fasen opknippen. We hopen in 2028 de eerste gasten te ontvangen, maar zijn op dat moment nog lang niet klaar met de totale realisatie.”

Een vakantieparkproject van deze grote investeringsomvang is voor Nederlandse begrippen vrij uniek; zeker in de afgelopen jaren. Vonk blikt nog even terug op het proces: “In 2018 klopte de gemeente Middelburg bij ons aan met de vraag of wij hen wilden helpen om de vervallen camping De Witte Raaf nieuw leven in te blazen. Wij zagen dat wel zitten; zeker omdat we de medewerking hadden van de gemeente. Achteraf is het ons wel tegengevallen hoe lang de procedure heeft geduurd. Tijdens het hele traject hebben we de omwonenden goed op de hoogte gehouden middels 65 inspraakavonden in samenspraak met de gemeente Middelburg. En om de plannen te onderbouwen hebben we rapporten mogen realiseren van meer dan 7000 pagina’s.”

Waterpark Veerse Meer

Het nieuwe Waterpark Veerse Meer komt op de plek waar camping de Witte Raaf en het ‘oude’ Waterpark Veerse Meer al sinds 1972 lagen. Het wordt een kwalitatief hoogstaand park met veel natuur, een professionele bedrijfsvoering en een eigentijds recreatief aanbod. Het park wordt 89 hectare groot. Daarnaast komt er ca. 13 hectare nieuw natuurgebied bij. Op het park zelf wordt 10 hectare natuur en 15 hectare water ingevoegd. De recreatieverblijven komen ver uit elkaar te liggen (10 overnachtingsunits per hectare). Het oude bestemmingsplan maakt 1.335 recreatieverblijven mogelijk, in het nieuwe plan komen er, naast de bestaande 65 recreatiewoningen, voor gasten ca. 800 woningen en 22 appartementen.

uit het persbericht

Balans recreatie en natuur 

Net als in de planfase staan, bij de uitvoering van het nieuwe Waterpark Veerse Meer, de inpassing in én de impact op de omgeving steeds centraal. Bij alle keuzes wordt gekeken naar een goede balans tussen natuur en recreatie. Het park wordt aangelegd als een Zeeuws krekenlandschap met slikken en schorren. Door de aanleg van extra natuur ontstaat een buffer tussen het recreatiegebied en de natuur rond De Piet en het Natura 2000 gebied. Inmiddels zijn er plannen gepresenteerd door de gemeente Middelburg, Goes en Borsele en waterschap Scheldestromen om de verkeerskundige ontsluiting van het Veerse Meer Zuid te verbeteren. Ook voor het bouwverkeer geeft dat een oplossing, zodat dat niet door bewoonde kernen komt.

Vonk ligt toe: “Het is een goede zet geweest om al in een hele vroege fase in gesprek te gaan met natuur en milieuorganisaties. Zij hebben ons van goede adviezen voorzien om aan te sluiten op de zoutwaterecologie van dit gebied aan het Veerse Meer. Ook het feit dat er veel minder bebouwing en méér natuur komt dan in de oude plannen van De Witte Raaf heeft bijgedragen aan maatschappelijke steun voor onze plannen.”

Inspelen op toekomstige consumentenwensen

Waterpark Veerse Meer profileert zich als topsegment in de markt. Driestar heeft daar al ervaring mee opgedaan in Drenthe, waar zij de eigenaar zijn van het het zeer comfortabele familieresort Hof van Saksen – met uitgebreide voorzieningen. Vonk legt uit dat de behoeftes van het hogere segment onderhevig zijn aan ‘inflatie’.: “CenterParcs bouwde in een ver verleden nog een topsegment van luxe 6 persoons cottages met een oppervlakte van 65m2. Bij Hof van Saksen hebben de luxe 6-persoons cottages een oppervlakte van 92m2. In Waterpark Veerse meer gaan we richting de 120 m2. Een slaapkamer met aansluitende badkamer is voor dit segment inmiddels standaard geworden. Maar we moeten bij de realisatie ook rekening houden met de wensen in de toekomst. Er is sprake van een inflatie van luxe vakantiewoningen. Het moet steeds groter en completer. En de wensen van de consument lijken ook wel steeds sneller te veranderen. Mede om die reden willen wij ook geen vakantiewoningen uitponden. Als je al het vastgoed in eigen bezit hebt, dan kun je veel sneller inspelen op nieuwe ontwikkelingen. “

Zie ook het artikel op Parkvakanties.nl vanuit een consumentenperspctief

Meer informatie:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *