BeNeLux attractieparken goed vertegenwoordigd in de European Star Awards

Jaarlijks stelt het vakblad Kirmes & Park Revue de ranglijsten op van de beste Europese attracties en parken. Hoofdprijzen zijn er voor De Efteling (beste dark ride) en achtbaanbouwer Vekoma (beste nieuwe rollercoaster).

In de hoofdcategorie ‘Het beste grote attractiepark van Europa’ vinden we De Efteling terug op een vierde plek. Zij moeten EuropaPark (1), Portaventura (2) en Phantasialand (3) voor laten gaan.

Bij de wat kleinere attractieparken (< 1 miljoen bezoekers) is er een mooie tweede plaats voor Toverland uit Sevenum. In de top 10 staat ook het Belgische Plopsaland (7). De winnaar in deze categorie is Erlebnispark Triprdrill uit Duitsland.

De hoofdprijs vor Europa’s beste familiepark gaat naar Disneyland Park Paris. Met ook een mooie vermelding voor het Belgische Plopsa De Panne op plek drie. Het Franse Parc Asterix staat op 2.

De top 3 van Beste Waterparken in Europa wordt gevormd door 1. Siam Park (Sp), 2. Rulantica – EuropaPark (Du) en 3. Therme Erding (Du). Het belgische Plopsaqua in De Panne vinden we terug op plek 8.

Bij de prijs voor beste nieuwe achtbanen in Europa viel een Nederlands succes te vieren. Achtbaanbouwer Vekoma leverde zowel de nummer 1: F.L.Y. in Phantasialand als de nummer 2: Hals über kopf in Erlebnispark Tripsdrill; en zien we ook nog terug als bouwer van de nummer 10: Volldampf in Erlenispark Tripsdrill. De nieuwe achtbaan in De Efteling – Max & Moritz (door Mack rides) vinden we terug op plek vier.

De Award voor beste stalen achtbaan gaat naar het Spaanse Portaventura Park voor de attractie Shambala. Walibi Holland nestelt zich netjes in de top 10 met de attractie Untamed (5). De Fenix in Toverland is goed voor een tiende plek.

Bij de houten achtbanen vinden we drie attracties uit de Benelux terug in de ranglijst. Troy in Toverland staat op 2; Heidi the Ride in Plopsaland De Panne op 7 en joris en de Draak in De Efteling is goed voor een achtste plek. Overall winnaar in deze categorie is Colossos in het Duitse Heide Park.

Bij de beste nieuwe attracties (geen rollercoasters) is er geen vertegenwoordiging uit Nederland of Belgie. De top 3 wordt gevormd door: 1. Air Boat (Walibi Rhone alpes – fr); 2. Voltrum (Bayern Park – du) en 3. Dolina Jagi (Legendia – po).

De winnaar bij de Beste Thrill Rides in Europa is Talocan in Phantasialand. Het Belgische Bobbejaanland staat op een mooie vijfde plaats met de attractie Sledge Hammer.

De Beste Familie attractie in Europa is Arthur The Ride. La Grande Vague in Plopsaland De Panne vinden we terug op plek 7.

Symbolica in De Efteling ontvangt de Award voor beste Dark ride in Europa. De Pop Corn Revenge in Walibi Belgium (met medewerkeing van o.a. Alterface (be) en Jora Vision (nl)) vinden we terug op plek 4

Voor de beste waterattractie moet je naar Duitsland. Chipas in Phantasialand ging hier met de hoofdprijs naar huis. Atracties in de Benelux werden ook hoog gewaarderd:  De waterattractie Pulsar in Walibi Belgium behaalde een mooie tweede plek. De Efteling behaalde een derde plek met De vliegende Hollander.

De beste nieuwe waterglijbaan is een spectaculair ontwerp van Wiegand Waterrides die een waterglijbaan en draaimolen combineert. De winnende attractie Aquaspinner is te vinden in het Poolse Aquapark Reda. King Cobra in Aqualand Fresus (Fr) is verkozen tot de beste waterglijbaan die al wat langer bestaat.

Het magazine Kirmes & Park Revue (in pdf) met beschrijvingen van alle top-10 lijsten is te vinden op: https://gemiverlag.wetransfer.com/downloads/b32b9e83928c360ce618a54925772eeb20201125145613/f89
7fa8b84c652157dc3b60b05ee73ba20201125145613/f8aa57


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *