Belgische Kust kijkt terug naar een goede tweede helft van juli

Na een wisselvallige start van het zomerseizoen kijkt de toeristische sector aan de Kust vooral positief terug naar de tweede helft van juli. Het mooie weer vanaf half juli zorgde voor enkele topdagen. Het provinciebedrijf Westtoer noteert voor juli ongeveer 4,8 miljoen toeristische overnachtingen in alle logiesvormen, zes procent minder dan vorig jaar.

De gemiddelde hotelbezetting rond 70 procent was iets lager dan in 2023. Met het zomerweer zijn tal van extra last minute boekingen genoteerd. De tweede helft juli ligt hierdoor in de lijn met 2023. Het aantal dagtoeristen voor juli wordt geraamd op 2,6 miljoen, acht procent meer dan vorig jaar. De topper was het weekend van 20 en 21 juli met 300.000 dagtoeristen.

Ook de latere vakantiestart bij de Franstalige Belgen zorgde samen met het wisselvallig weer voor een rustige start van het zomerseizoen.

Tweede helft juli gelijkaardig aan 2023

In juli noteerde de Kust circa 4,8 miljoen toeristische overnachtingen over alle logiesvormen heen. Dit is 6 procent minder in vergelijking met juli 2023. Met een gemiddelde bezetting rond 70 procent lag de bezetting van de kusthotels in juli ook iets lager dan in juli 2023. De situatie verschilt van badplaats tot badplaats. Vanaf de tweede helft van juli met stabieler zomerweer was de hotelbezetting gelijkaardig aan vorig jaar.

Vlamingen zijn goed voor ongeveer 3 miljoen overnachtingen (62 procent), Franstalige Belgen voor 1,1 miljoen (23 procent) en buitenlandse vakantiegangers goed voor circa 700 000 overnachtingen (15 procent). Het aandeel van deze drie groepen is gelijkaardig als vorig jaar. Duitse vakantiegangers zijn de belangrijkste buitenlandse toeristen, gevolgd door Franse en Nederlandse gasten.

De sector van de vakantiewoningen blikt terug op een wisselvallige maand juli. Het weer zal hier ongetwijfeld ook een rol gespeeld hebben. De last-minute boekingen zijn uitgebleven in juli. Enkele kantoren hadden een lichte stijging, andere kantoren hebben dan weer wat minder bezetting. Voor de maand augustus zijn de meeste kantoren positief met stijgingen tussen de vijf en de tien procent. Door het goede weer noteert de sector voor augustus extra last minute boekingen. In de laatste periode van augustus is er nog extra ruimte, vermoedelijk door de schoolstart in Franstalig België.

Meer dagtoeristen

Op basis van mobiele telefoniedata wordt het aantal dagtoeristen aan de Kust voor juli geraamd op 2,6 miljoen. Dit is acht procent meer dan in juli 2023. De mooie zomerdagen in de tweede helft van juli zorgde voor extra dagtoeristen. De topper was het eerste zomerse weekend met de nationale feestdag van 20 en 21 juli met 300.000 dagtoeristen verspreid over de twee dagen.

20 procent meer zon aan zee

In juli zijn ongeveer 236 uren zonneschijn genoteerd aan de Kust. Dit is minder dan het gemiddelde van de laatste tien jaar voor de maand juli aan de Kust (262 uren zon) maar met gemiddeld 7u37 zon uur per dag was er per dag gemiddeld 1u16 meer zon aan de Kust dan in het binnenland (KMI-data Zeebrugge en Ukkel, verwerkt door Westtoer).

Vooruitblik augustus

Uit de boekingsdata met online boekingen in 150 kusthotels blijkt dat er momenteel al 44 000 online geboekte kamernachten zijn voor de maand augustus. Dit is tien procent minder in vergelijking met de boekingen voor augustus 2023 in vergelijking met vorig jaar. De toeristische sector hoopt dat het stabiel zomerweer zorgt voor extra last-minute boekingen in augustus.

Bron en meer informatie: www.westtoer.be

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *