Belgisch Limburg wil fietsnetwerken verrijken met belevingselementen

De gedeputeerde van Belgisch Limburg maakt 1,5 miljoen euro aan SALK-middelen vrij voor de verdere ontwikkeling van het fietsroutenetwerk aan de hand van vier belevingselementen; land, lucht, water en ‘het favoriete plekje’.

De uitbouw van nieuwe belevingselementen moet de leiderspositie van Limburg als dé fietsprovincie verder versterken. Zo denkt Limburg aan nieuwe fietstrajecten door of over het water, in de lucht én onder de grond: een totale interactie met dé grote troef van Limburg: de veelzijdigheid aan landschappen.

Gedeputeerde Igor Philtjens: “Water geeft een vakantiegevoel, en gecombineerd met fietsen wordt dit een perfecte beleving. Daarom willen we een fietspad door of over het water aanleggen. Bijvoorbeeld met behulp van vlotters op een vijver. De bosbeleving zouden we kunnen versterken met een fietspad door de kruinen van de bomen, naar analogie met het kruinenpad voor wandelaars dat momenteel al in Eisden bestaat. Ook een ondergrondse fietservaring wordt bestudeerd.”

Hét Favoriete Plekje
De vierde nieuwe fietsbeleving richt zich op ‘hét favoriete plekje in Fietsparadijs Limburg’. In 2013 konden alle Limburgers een favoriet fietsplekje in hun gemeente nomineren. Uit al deze geliefde plekjes werd het ‘meest favoriete plekje’ in Fietsparadijs Limburg gekozen. Winnaar was het hoogste punt van Wellen (tussen knooppunt 149 en 171). Kenmerkend voor deze locatie is het prachtige panorama over het Haspengouwse landschap. Om die beleving te maximaliseren komt er nu een uitzichtspunt of uitkijktoren. Hierdoor krijgt ‘hét favoriete plekje van heel Fietsparadijs Limburg’ een extra toeristische aantrekkingskracht. De locatie zal hierdoor een positief effect hebben op de horeca in de ruime omgeving. Zo liggen o.a. Wellen, Borgloon als Sint-Truiden op fietsafstand.

Meer beleving = meer jobs
Voor de realisatie van deze vier belevingselementen mikt Toerisme Limburg op 2016. Eerst moeten er nog haalbaarheidsstudies en locatieonderzoeken plaatsvinden, uitvoeringsplannen worden opgemaakt en vergunningen worden aangevraagd. Igor Philtjens: “We willen de nieuwe fietsbelevingen opnemen in de fietskaart 2016-2017. Ze zijn heel belangrijk voor Limburg. Ze verhogen de kwaliteit en belevingswaarde op ons fietsroutenetwerk en bestendigen zo onze positie als hét fietsparadijs. Bovendien dragen ze bij tot het 365-dagenseizoen dat we voor Limburg voor ogen hebben.”

De innovatieve projecten verhogen de aantrekkingskracht van Limburg. Dat moet leiden tot meer toeristen, meer bestedingen en dus ook een stijging van de werkgelegenheid in de vrijetijdseconomie. “Volgens onze berekeningen kunnen de nieuwe fietsbelevingen heel wat directe en indirecte jobs opleveren. Een fietsdaguitstapper in Limburg spendeert gemiddeld € 16,20 per dag, een fietsvakantieganger € 82,50 per nacht. Meer fietsers betekent dan ook dat fietscafés, fietslogies en lokale attracties hun omzet zien stijgen. Een bewijs dat we innovatieve ideeën moeten blijven uitwerken die Limburg op de toeristische kaart zetten en die de economie ten goede komen,” besluit gedeputeerde Philtjens.”

Bron: persbericht Toerismelimburg.be

Bewaren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *