Belg boekt nu al massaal vakantiewoning voor 2023 uit angst voor stijgende prijzen

De zomer is nog niet gedaan of de Belg zit al met de zomer van 2023 in het hoofd. Dat merkt vakantiewoningverhuurder Interhome aan de boekingen die reeds binnenstromen. Als we het huidige vroegboekgedrag vergelijken met het vroegboekgedrag in 2019, dus pré-covid, dan noteert Interhome een hallucinante stijging van maar liefst 58%.

Een vakantiewoning in Frankrijkj

De vakantiewoning is dus populairder dan ooit. “Mensen boeken nu, omdat ze bang hebben dat de prijzen omhoog zullen gaan”, verklaart Thibault Van Look, Country Manager België bij Interhome. 

Het aantal boekingen die nu reeds gemaakt worden voor de zomer van 2023 ligt zo’n 20% hoger dan de boekingen die in september 2021 gemaakt werden voor de zomer van 2022. En Interhome noteerde in 2021 al enorme stijgingen ten opzichte van het pré-covid tijdperk. Wordt de vergelijking gemaakt met het boekingsgedrag in september 2019, dan gaat het om een stijging van maar liefst 57.95%.   

Terwijl de toeristische sector nog in vol herstel zit, kennen de vakantiewoningen een piek in hun populariteit. En dit wordt gelinkt aan de inflatie en stijgende energieprijzen. “Het verbruik van energie en gas zit in bijna 90% van de verhuringen inbegrepen in de prijs. Huurders komen dus niet voor verrassingen te staan. Met andere woorden: zien ze dat een woning past binnen het budget, dan boekt men gelijk”, vult Van Look aan.  

Ook de secundaire kosten tijdens een verblijf in een vakantiewoning zijn overzichtelijk. Gezien de aanwezigheid van self-catering in de vorm van een (buiten)keuken, barbecue en/of pizzaoven, zijn de extra kosten niet noodzakelijk duurder dan thuis. “Een vakantiewoning is nu eenmaal een prijsvriendelijke manier van op vakantie gaan, dus gezien de huidige tijden is het vrij logisch dat mensen hiervoor kiezen”, zegt Van Look.  

Prijsstijgingen voor vakantiewoningen niet ondenkbaar 

Of de prijzen van vakantiewoningen ook zullen stijgen, valt af te wachten. “Gezien de huidige evolutie en inflatie is dat zeker niet ondenkbaar. Dus ik denk dat mensen die nu al boeken, sowieso een goede zaak doen en mogelijk beter af zijn dan mensen die later in het seizoen boeken”, besluit Van Look.  

Bron en meer informatie: Interhome België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *