Belevenisparcours ‘The Antwerp Story’ informeert bezoekers

Monument en attractie ‘Het Steen’ in Antwerpen is najaar 2021 heropend na een ingrijpende restauratie en nieuwbouw. In het eerste half jaar na de heropening passeerden inmiddels 100.000 bezoekers de poorten van dit iconische gebouw.

Het Steen, september 2021, tijdens de verbouwing

Het is het oudst bewaarde gebouw en was in de periode 1200-1225 gebouwd als een waterburcht die bescherming moest bieden tegen invallen van de Vikingen. In de loop der eeuwen vervulde de burcht uiteenlopende functies zoals gevangenis en Nationaal Scheepvaartmuseum. Uiteindelijk kreeg het de bestemming van ‘het onthaal’ van de stad en vertolkt ‘Het Steen’ het DNA van de stad naar tienduizenden toeristen.

Om toeristen uit binnen- en buitenland zo optimaal mogelijk voor te bereiden voor een bezoek aan de stad  is ‘The Antwerp Story’ ontwikkeld, een belevingsparcours door 11 kamers waar toeristen inzicht krijgen in de geschiedenis van de stad. Twee Nederlandse bedrijven zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het concept The Antwerp Story, Studio Louter en Opera Amsterdam. Zij hebben de enorme berg informatie vertaald in interactieve programma’s, touchscreens en films. State of the Art audiovisuele technieken zijn gecombineerd met het ‘gewone’ ambacht als houten schaalmodellen van bekende gebouwen. Soms worden bezoekers aangenaam verrast met onderscheidende creativiteit en bijzonder technisch vernuft.

Toon Jacobs, vestigingsmanager van ‘Het Onthaal’: “De heropening gaf enige commotie onder de Antwerpenaren, de combinatie van nieuwbouw en een historisch monument. Dat is ook een voordeel. Want sinds oktober vorig jaar hebben we al meer dan 100.000 bezoekers ontvangen. Iedereen wil met eigen ogen zien hoe het geworden is. Inmiddels is de publieke opinie veel positiever over de nieuwbouw”. Over The Antwerp Story is hij enthousiast en geeft hij graag toelichting. “Een van de eerste kamers is de tapijtkamer. Het verwijst naar de vele tapijtfabrieken die er vroeger in West-Vlaanderen waren. Het ontwerp van het tapijt is van Sam Vanallemeersch, een bekend Antwerps kunstenaar. Opmerkelijke Antwerpenaren, gebeurtenissen en verhalen zijn erin verweven.”.

Gewenste bezoekersbeleving

Studio Louter, Ontwerpbureau OPERA Amsterdam hebben samen met Ocular, bureau voor interactieve belevingen in België, gezocht naar een concept waardoor de ziel van Antwerpen naar voren komt. Pepijn Wilbers:” We zijn een contentdesignbureau voor musea en erfgoed. Onze verhaalontwerpen moeten leiden tot de gewenste bezoekersbeleving. Toen wij als bureau instapten, hebben we met de belangrijkste betrokken partijen in Antwerpen gesproken: stadsgidsen, ondernemers en cafébazen. Steeds weer stelden we ons de vraag ‘Behoort dit tot de ziel van Antwerpen?’ In 11 zalen komen bezoekers veel te weten via de houten schaalmodellen van gebouwen in Antwerpen zoals het legendarische station en de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal, multimediale technieken als film, touchscreen en een 360 graden presentatie.”  Bijzonder verrassend is de 3D-presentatie van een modeatelier waarin de presentatie zeer dicht de realiteit benadert. Onderscheidend is eveneens de mogelijkheid om via een QR-code thematische wandelingen door Antwerpen te downloaden op de smartphone. Bijzonder trots is Toon Jacobs op het aparte icoontje onderin een touchscreen of film dat het mogelijk maakt voor rolstoelgebruikers een interactief programma te volgen.

Kortom, The Antwerp Story is een interactief belevenisparcours waar de nieuwste technologieën zijn toegepast met respect voor de authentiek historische elementen.

Nieuwe cruiseterminal

In het kader van de nieuwbouw en herbestemming van Het Steen is ook de functie van cruiseterminal gerealiseerd. Zo is een ponton van 350 meter aangelegd zodat zee- en riviercruiseschepen kunnen aanleggen. In het recente verleden kende Antwerpen groeicijfers als bestemming voor zee- en riviercruises. In 2019 deden 887 rivier- en 33 zeecruises de stad aan, goed voor 147.372 passagiers. Die groei resulteerde in de wens aan extra capaciteit en een betere en aan strengere milieunormen aangepaste infrastructuur om de schepen en passagiers te ontvangen. Het stadsbestuur besliste in 2018 om de nieuwe cruiseterminal te integreren in het toekomstige toeristische onthaalcentrum in en rond Het Steen. Zo kunnen passagiers van zee- en riviercruises meteen optimaal ontvangen worden in Antwerpen. Bijzonder is dat passagiers direct in het historische hart van de stad aankomen.

Meer informatie: www.visitantwerpen.be

Met dank aan (auteur), Frits van Wolveren, freelance redacteur in recreatie en toerisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *