De provincie Drenthe ziet kansen om werkgelegenheid te scheppen in de vrijetijdssector. Samen met de werkgevers en vakbonden is een plan opgesteld dat inzet op behoud van bestaand werk en op het creëren van tientallen nieuwe banen.
De provincie heeft het banenplan voor de vrijetijdssector mede namens werkgeversorganisatie Recron, het Recreatieschap Drenthe en de vakbonden FNV en CNV ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hiermee speelt Drenthe in op de Regeling Cofinanciering Sectorplannen; een uitvloeisel van het Sociaal Akkoord van voorjaar 2013 tussen de sociale partners en het kabinet. Doel van de zogeheten Asscherregeling (genoemd naar de minister van SZW) is het stimuleren en behouden van werkgelegenheid.
Drenthe vraagt het Rijk om een bijdrage van € 1.2 miljoen. De werkgevers vullen dit aan tot ruim € 3,5 miljoen. Het banenplan beoogt behoud van huidige vakmensen, en instroom van jongeren. Er komen 50 extra leerwerkplekken op MBO niveau, zittend personeel wordt bijgeschoold (500+ trajecten), er worden
personeelspools opgezet en er komt en een provinciaal mobiliteitscentrum. Hiermee worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd.
Het banenplan voor de horeca en recreatie volgt op een eerder initiatief van de gemeente Emmen. Met name in Oost-Drenthe biedt het veel werkgelegenheid. In de gemeente Emmen is dit aandeel zelfs meer dan 15%. ,,Om dit overeind te houden, moeten we blijven investeren in goed geschoold personeel’’, meent Gedeputeerde Ard van der Tuuk. “De vrijetijdssector is voor de regionale economie van groot belang, en biedt een goede toekomst voor jonge mensen.”
Bron: persbericht provincie Drenthe