Het UWV heeft een lijst opgesteld van 54 beroepen waarin het perspectief op een baan erg slecht is. Voor een deel betreft dit sectoren met een structurele problematiek. De coronacrisis heeft daar een lijst aan sectoren aan toegevoegd.
De horeca, reisbranche, culturele sector en recreatiesector worden ingedeeld bij de categorie die te lijden heeft onder de coronacrisis. Over het perspectief van deze categorie schrijgt het UWV: “Het is nog onduidelijk wanneer bepaalde coronamaatregelen (blijvend) versoepeld worden en de arbeidsmarkt in deze beroepen verbetert.”
Redactie “Het UWV biedt programma’s voor omscholing aan. Of dat de beste oplossing is voor de lange termijn is nog maar de vraag? Vóór de coronacrisis was er namelijk sprake van een grote krapte in veel van de sectoren (o.a. de horeca) die nu door de coronacrisis zijn geraakt.”
Een blik op de deelsectoren (tekst door UWV):
In de culturele sector zijn er al een tijd lang minder goede baankansen in bibliotheken en musea. Voor (educatief) museummedewerkers zijn de kansen op werk minder goed. Een deel van dit werk wordt overgenomen door vrijwilligers. Daarnaast hebben musea flink te lijden onder de corona-maatregelen waardoor zij afwisselend hun deuren moe(s)ten sluiten en minder bezoekers konden ontvangen. Dit geldt eveneens voor concertzalen, theaters en bioscopen. Voor veel ondernemers is het (als ze weer open mogen) lastig nog kostendekkend te zijn met de 1,5 meter maatregel. Veel mensen verloren werk in 2020. Dit raakt niet alleen acteurs, musici, artiesten, productieleiders en regisseurs, maar ook ondersteunend (technisch) personeel zoals productieassistenten, servicemedewerkers in bioscopen en theaters, en beeld-, geluid en belichtingstechnici. In de branche werken veel zzp’ers.
Sportclubs en –centra zijn hard geraakt door de coronamaatregelen. Aan het begin van de crisis moesten sportscholen hun deuren sluiten, maar ze konden in de zomer van 2020 weer open (met inachtneming van de 1,5 meter maatregelen voldoende hygiëne-maatregelen). In het najaar van 2020 werden de regels echter aangescherpt: sportcentra en zwembaden werden gesloten, het werd verboden om binnen te sporten in groepen, en buiten sporten kon alleen nog met maximaal 2 personen. Het aantal vacatures voor sportinstructeurs en fitnesstrainers lag eind 2020 ver onder het niveau van voor de crisis. Hoewel veel ondernemers in de problemen komen, is de sector ook creatief. Zo bieden zij vaak online trainingen aan (bootcamps, yoga, etc.).Voedingdeskundigenen lifestyle coaches adviseren mensen over gezonde voeding, bewegen, slapen en mindset. Veel werkzoekenden zoeken naar een baan op dit gebied. Het aantal vacatures is echter beperkt. Niet zelden wordt er gevraagd om zzp’ers. Een baan als lifestyle coach wordt ook soms gecombineerd met werk als personal trainer.
Tot de coronacrisis was de kans op werk in de horeca goed. De sector is zeer hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Alle cafés en restaurants moesten tussen half maart en 1 juni 2020 sluiten. Alleen voor afhaal kon een horecazaak nog openblijven. Werkgevers hebben toen vooral gesneden in de flexibele schil. Vanaf de zomer van 2020 werd er iets meer mogelijk: de horeca kon weer open, maar met een strikt protocol. Hierdoor liep de vraag naar personeel weer wat op. Dit bleek echter voor korte duur. Sinds half oktober 2020 hebben horecagelegenheden door aangescherpte maatregelen hun deuren opnieuw moeten sluiten. Wanneer de horeca weer open kan en op welke manier is nog onduidelijk. Voor kleinere zaken en cafés (zonder eetmogelijkheid) blijft de situatie vanwege de 1,5 meter afstand problematisch, en discotheken zijn sinds het begin van de coronacrisis helemaal nog niet open geweest. Ook vrezen veel party-en eventcateraars voor hun voortbestaan. Volgens prognoses van UWV daalt het aantal horecabanen in 2020 en 2021 in totaal met 59.000, een ongekende daling van bijna -11%. Koks zijn vaker behouden gebleven dan ander horecapersoneel. Een groot aantal restaurants is opengebleven voor bezorging. Daarnaast hebben koks vaker een vast contract dan bijvoorbeeld medewerkers in de bediening. Daarbij komt dat ondernemers zich mogelijk zorgen maken om de beschikbaarheid van koks als ze straks weer open kunnen. Voor personeel bediening, portiers en hotelreceptionisten zijn de baankansen nog steeds minder goed.
De reisbranche ligt grotendeels stil door de negatieve reisadviezen. Veel klanten vragen hun geld terug als een geboekte reis niet door kan gaan vanwege corona. Verschillende reisorganisaties kwamen hierdoor al in financiële problemen. Vooral tijdelijke contracten worden niet verlengd. Dat er tot op heden niet meer ontslagen en faillissementen hebben plaatsgevonden komt voor een deel omdat de branche veel gebruikmaakt van de loonsubsidie-regeling vanuit de overheid (NOW). Naast de effecten van de coronacrisis zijn er (te) veel werkzoekende reisleiders en gidsen. Dit maakt dat er onder hen grote concurrentie bestaat op de arbeidsmarkt. Reisadviseurs en reisbureaumedewerkers hebben daarbij last van de digitaliseringstrend: steeds meer klanten vergelijken en boeken zelf online hun vlucht en verblijf als ze op reis gaan. Ook het beroep evenementenorganisator is in trek onder werkzoekenden, waardoor het ook hier lastig is om gemakkelijk werk te vinden. Daar kwam de coronacrisis nog eens bovenop, waardoor veel (bedrijfs)evenementen stil kwamen te liggen.
Bron en meer infomratie: www.uwv.nl