Aqualibi (Be) heropent na 8 maanden renovatie met 4 spectaculaire waterglijbanen

Walibi Belgium heeft haar waterpark Aqualibi van een nieuwe boost voorzien. Er werd € 30 miljoen geïnvesteerd om het waterpark op te knappen en te voorzien van nieuwe attracties, w.o. een glijbaantoren met vier spectaculaire waterglijbanen, geleverd door Proslide.

Minder zichtbaar, maar daarmee niet minder relevant, zijn de investeringen in de vernieuwing van de infrastructuur en een grondige energierenovatie. Dit is het meest ambitieuze project van waterpark Aqualibi sinds zijn oprichting in 1987.  

Investering van € 30 miljoen in herpositionering

Op 28 augustus 2023 sloot Aqualibi de deuren voor de tweede fase van de grootste uitbreidings- en renovatiewerken uit zijn geschiedenis. Daarmee wil het waterpark zijn infrastructuur vernieuwen en een energierenovatie realiseren. In de lente van 2023 vond al een eerste uitbreidingsfase plaats voor de bouw van een 25 m hoge toren in de vorm van een afgeknotte piramide, waar 4 waterglijbanen vertrekken en aankomen die uniek zijn in de Benelux.

Banzai (Dueling Rocket Blast)

De waterglijbaan die we als eerste willen uitlichten is de Banzai. Dit is bij Proslide het model ‘Duelling Rocket Blast’. Dit is de eerst waterglijbaan in de Benelux die binnen het traject twee herlanceringen kent door middel van waterstralen die de banden omhoog stuwen. Er is al wel een waterglijbaan met één .booster in Nederland (Port Zelande). Bovendien is het een duelling baan waarmee je een wedstrijd kunt doen met de banden in de andere baan. Proslide ontving in november van dit jaar nog een IAAPA Brass Ring Award voor deze waterslide, waarvan het eerste model in het SIAM Waterpark op Tenerife werd gerealiseerd.

Waikiki (Tornado Wave)

Dit is de snelheidsduivel binnen het nieuwe arsenaal aan waterglijbanen waarbij je een snelheid van 44 km per uur kunt bereiken. Op de Waikiki scheur je in bootjes voor 2 eerst tegen hoge snelheid door een bocht langs de buitenwand en daarna trotseer je een gigantisch hoge golf voor de ultieme adrenalinekick. Dit is de eerste glijbaan in Europa die een ‘golf’ combineert met een ‘versnellingsbocht’.

Pomokai (Canon Bowl)

De Pomakai leidt de rubberen bootjes voor 2 recht in een reuzendraaikolk, waar je een wervelend avontuur beleeft, uiteindelijk in de opening belandt en wordt meegesleept in een duizelingwekkende laatste afdaling.  

Wiki Wiki (Rally Racer)

Op de Wiki Wiki daag je je vrienden uit in een matjesrace op twee banen, met verschillende duelpunten om het competitiebeest in je boven te halen in een zij aan zij sprint. Dit is de eerste glijbaan in zijn soort in de Benelux. 

De nieuwe toren is met het bestaande waterpark verbonden via een overdekte gang langs de wilde rivier ‘Rapido’. Met deze uitbreiding van zowat 1.000 m² is Aqualibi tegenwoordig 8.000 m² groot. De aankleding van de toren is geïnspireerd op de surfwereld, waardoor de bezoekers de indruk hebben midden in een golf te worden ondergedompeld. 

Eerste reacties

De website Extreme Rides mocht al deelnemen aan de preview van de waterglijbanen en maakten het volgende verslag:

Buitentuin

Naast die indrukwekkende uitbreiding zal Aqualibi in de lente van 2024 een buitentuin voor ontspanning en horeca openen naast het bestaande restaurant ‘Palm Beach’. Ook zijn nog andere werkzaamheden uitgevoerd om het bezoekerscomfort in het bestaande gedeelte van Aqualibi te optimaliseren. Het park verbouwt – onder andere – zijn onthaalruimte. 

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Begin 2023 kondigde de directie van Walibi Belgium – Aqualibi een traject naar klimaatneutraliteit aan voor de hele site in Waver tegen 2030. De werkzaamheden in Aqualibi zijn erop gericht de energieprestaties van het waterpark te verbeteren en het resterende verbruik koolstofarmer te maken.  

Er zijn verschillende maatregelen gecombineerd om het energieverbruik van Aqualibi te verminderen. Ten eerste heeft het waterpark alle bestaande isolatie verbeterd: de doorzichtige daken, gevels, platte daken en deuren zijn stuk voor stuk aangepakt. Daarnaast zijn nieuwe verwarmings- en ventilatiesystemen met een hoge energie-efficiëntie geïnstalleerd om te voldoen aan de behoefte aan warm water en deels ook de behoefte aan warme omgevingslucht. Verder zijn de energieverslindende installaties, zoals de motoren van de waterattracties, eveneens vervangen. Ten slotte is er actie ondernomen om het waterverbruik terug te dringen.  

Het doel van al die werkzaamheden is het energieverbruik van het waterpark vanaf 2024 met 80 % te verminderen tegenover het gemiddelde verbruik van de voorbije jaren. 

Meer informatie: www.aqualibi.be/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *