a&o Hostels opent tweede Nederlandse vestiging in Rotterdam

Met de opening van een hostel in Rotterdam heeft Nederland een tweede a&o vestiging erbij. Europa’s grootste budgethostelketen heeft per 1 mei 2022 Hotel Rotterdam City overgenomen, dat vanaf nu naadloos verder gaat als a&o Rotterdam City.

Het nieuwe a&o hostel aan de Schiekade 658 heeft 118 kamers en ligt op slechts 10 minuten lopen vanaf station Rotterdam Centraal. De geleidelijke verbouwings- en renovatiewerkzaamheden moeten eind 2022 zijn afgerond.

De CEO van a&o, Oliver Winter, zegt: “De Benelux staat bovenaan ons verlanglijstje en we zijn blij dat we nu, naast Amsterdam, een tweede vestiging in Nederland hebben kunnen openen.” De huurovereenkomst heeft een looptijd van 20 jaar, plus twee opties om telkens met vijf jaar te verlengen.

Het pand is eigendom van JPI Hospitality Advisory GmbH uit Wenen. Gebhard Schachermayer, Managing Director en Chief Asset Manager: “Met de aankoop van Hotel Rotterdam is JPI Hospitality erin geslaagd om zijn hotelportfolio uit te breiden in een opkomende bestemming bij uitstek. We zijn verheugd dat we in a&o Hostels de ideale operator voor deze locatie hebben gevonden.”

Met 40 locaties in negen landen is a&o Europa’s meest toonaangevende hostelketen. Een centrale ligging en zeer goede bereikbaarheid zijn kenmerkend voor alle locaties. a&o Rotterdam City ligt op nog geen tien minuten lopen van station Rotterdam Centraal en op slechts een kilometer van het stadscentrum. Rotterdam past precies in de strategie van het bedrijf om te groeien “bij voorkeur door overnames of acquisities van bestaande hostels of budget/middenklasse hotels,” legt James Simmonds uit. De 42-jarige nieuwe CIO van a&o Hostels is samen met zijn team verantwoordelijk voor de Europese expansie van de keten. Ondanks de pandemie zijn er de afgelopen twee jaar vier nieuwe hotels geopend – Rotterdam is nu het startsein voor de beloofde “doelbewuste en levendige expansie”.

Europese metropolen op de shortlist

Nog maar een paar weken geleden kocht a&o een eigen, reeds lang bestaande locatie aan het Centraal Station van Berlijn; nu verzekert het bedrijf zich van een centrale rol als huurder in de Zuid-Hollandse trendy havenstad met meer dan 650.000 inwoners. Verdere sterke groei is gepland in Europa: met name metropolen als Madrid, Rome, Londen, Parijs en Brussel staan hoog op de ‘short list’. Lange termijn huur-/ verhuurcontracten, alsook aankopen, moeten dergelijke locaties, die gekenmerkt worden door uitstekende openbaar vervoerverbindingen met het stadscentrum, veiligstellen.

Over a&o hostels

a&o is in 2000 opgericht door Oliver Winter en heeft 40 hostels in 25 steden in negen Europese landen (Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Tsjechië, Denemarken, Italië, Polen, Hongarije en Groot-Brittannië). De a&o-gastenmix is divers: van backpackers tot alleenreizenden, gezinnen, schoolgroepen en verenigingen. Ook het aantal zakenreizigers en senioren neemt toe. De afgelopen twee jaar zijn er – naast deze vestiging in Rotterdam – nog 4 andere vestigingen toegevoegd aan het portfolio; in 2020 openden nieuwe locaties in Warschau en Boedapest en een tweede pand in Kopenhagen. De eerste locatie in het Verenigd Koninkrijk werd geopend in Edinburgh in juli 2021. Met ongeveer 28.000 bedden en ongeveer 3 miljoen overnachtingen boekte a&o in het corona-jaar 2021 een omzet van ongeveer 70 miljoen euro (2020: 64 miljoen euro; 2019: ruim 165 miljoen euro). Tegen 2025 wil het bedrijf de eerste uitstootvrije hostelketen van Europa zijn. Sinds 2017 is de Amerikaanse investeerder TPG Real Estate eigenaar van a&o, het bedrijf wordt nog steeds gerund door de oprichters. 

Meer informatie: www.aohostels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *