Amsterdamse gemeenteraad debatteert over voorstel om Artis als dierentuin te sluiten

In een van de eerste debatten na het zomerreces van de Amsterdamse gemeenteraad, komt o.a. het voorstel aan bod om Artis als dierentuin te sluiten. Het voorstel is afkomstig van de Partij voor de Dieren, die wil dat dieren uit het park verdwijnen. Zij stellen voor om er een stadspark van te maken.

Foto Artis door Ronald van Weeren

Wij werden op deze ontwikkeling geattendeerd door De Telegraaf, die er inmiddels ook een reportage over heeft gemaakt.

De Amsterdamse fractie voor de Partij voor de Dieren (PvdD) presenteerde het initiatiefvoorstel al in februari 2024. De Amsterdamse gemeenteraad is een belangrijke sponsor van Artis met een jaarlijkse bijdrage van 4 miljoen. In totaal zijn er 26 rijksmonumenten en 1 gemeentelijk monument in het gebied. Al deze objecten zijn in eigendom van de gemeente Amsterdam. De Amsterdamse gemeente heeft dus een bijzonder nauwe band met de oudste dierentuin van Nederland, die werd opgericht in 1838. Als het aan de PvdD ligt dan wordt deze invloed gebruikt om de dierentuin op te heffen.

In het pleidooi van de PvdD worden diverse argumenten om de dierentuin te behouden bestreden. Zo wordt o.a. het fokprogramma van de samenwerkende dierentuinen voor behoud van diersoorten, omschreven als ‘een dieronvriendelijk sprookje’.

Zie ook het voorstel op de website van de PvdD: Artis – van dierentuin naar stadspark voor iedereen

Artis had in februari al een reactie gegeven n.a.v. het voorstel van de PvdD. Daarin stellen zij o.a.: “Met de grote uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies is een plek als ARTIS juist nu belangrijk. In ARTIS komen miljoenen mensen in contact met het leven om ons heen. Écht contact. Emotioneel contact. Waar we het leven om ons heen niet alleen leren kennen, maar ervan gaan houden en ervoor willen zorgen. En waar we meekrijgen hoe we zelf het verschil kunnen maken richting de toekomst.”

Amsterdam loopt vooruit op publicatie Raad voor Dierenaangelegenheden

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) – een onafhankelijke adviesraad voor overheden – heeft een zienswijze over de toekomst van dierentuinen nog voor dit jaar in de planning staan. Zo schrijft de RDA in een tussenrapportage Staat van het Dier 2024: “Het zou voor dierentuinen waardevol zijn om een bredere visie voor de toekomst te ontwikkelen die aansluit bij de huidige wetenschappelijke inzichten over dierenwelzijn en rekening houdt met de publieke opinie hierover. De RDA heeft dit onderwerp verkend in een zienswijze die naar verwachting in 2024 zal verschijnen. Hierin kijken we naar het welzijn van dieren in dierentuinen en de houding van het publiek. Ook verkennen we de rol van dierentuinen in educatie, conservatie, onderzoek en opvang, en kijken we of de zes leidende principes voor een dierwaardige houderij toepasbaar zijn op het houden van dieren in dierentuinen.”

In aanloop naar de zienswijze is een enquête afgenomen onder de Nederlandse bevolking om hun visie op de toekomst van dierentuinen mee te nemen. In de tussenrapportage worden al enkele aanbevelingen genoemd:

  • Zorgen dat alle dierentuinen voldoen aan de actuele inzichten over dierenwelzijn
  • Dierverblijven en dierverzorging moeten getoetst kunnen worden aan de hand van de geldende normen;
  • Er moeten mogelijkheden zijn om doeltreffend op te treden tegen vergunninghouders bij wie het welzijn van dieren te wensen overlaat;
  • Door het implementeren van een professionele methode voor het meten van dierenwelzijn in alle dierentuinen kan op objectieve manier inzichtelijk gemaakt worden hoe het gesteld is met het welzijn van de dieren en waar verbetering mogelijk is;
  • Ontwikkelen van een gezamenlijke toekomstvisie voor dierentuinen die hen helpt om richting te bepalen;
  • Zorgen dat alle dierentuinen actief nadenken over hun collecties en hoe de soorten passen binnen de hedendaagse visies op welzijn, educatie en conservatie

Meer informatie: www.rda.nl

Eén reactie

  1. Als Artis een stadspark moet worden wordt het een bende.Ik kom er mijn hele leven al en geniet van de rust die er heerst op veel momenten.Voor de dieren wordt goed gezorgd.De prachtige bomen die er staan! Het mooie nieuwe leeuwenverblijf.Het toekomstige nieuwe aquarium.Het abonnement met zijn voorwaarden is betaalbaar.
    Mochten er liefhebbers van de dierentuin zijn die dit niet kunnen betalen,dan zouden ze een korting moeten krijgen van de gemeente Amsterdam of een of ander fonds.
    Er zijn genoeg parken in A.sterdam en in Nederland waar iedereen toegang heeft.Maar als je soms ziet hoe ermee omgegaan wordt door het publiek is vreselijk.Moet er niet aan denken dat Artis verloedert alleen door kleine groeperingen die zogenaamd hun idealen nastreven.Het leven in de wildernis is ook voor veel wilde dieren geen pretje,oorlog,stroperij,droogte,toerisme die de orde verstoren en honger.
    Laat die paar dieren in dierentuinen dienen om van dichtbij te zien.De meesten van ons zijn niet in de gelegenheid om op safari te gaan.
    Het grote publiek gedraagt zich in de dierentuinen over het algemeen respectvol.De dieren maken een tevreden indruk.
    Partij voor de dieren heeft veel extreme standpunten helaas.Complimenten voor Artis het ze het allemaal doen.Het is een van de elementen waar je nog rust vindt op bepaalde tijden.Bij een stadspark is dat ver te zoeken,rommel,lawaai en soms onveiligheid.
    De meeste bezoekers van een dierentuin komen om educatief er iets van te leren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *