Amsterdam voert belasting rondleidingen in en verbod op de Wallen

Per 1 januari 2020 is het niet meer toegestaan om groepsrondleidingen te geven langs de ramen op de Wallen. In de rest van het centrum, buiten de Wallen, mogen rondleidingen gegeven worden, maar alleen als gidsen een ontheffing hebben en zich aan de regels houden.

Rondleidingen langs de prostitutieramen zorgen voor veel drukte in het Wallengebied en zijn niet respectvol richting sekswerkers. Daarom zijn ze vanaf volgend jaar niet meer toegestaan. In eerste reacties op de website van de gemeente Amsterdam wijzen betrokkenen er p dat juist het Wallengebied ook het oudste gebied is van Amsterdam, met veel historische verhalen.

En er verandert nog meer:

  • Gratis rondleidingen en het ronselen van deelnemers worden verboden.
  • Toeristen die deelnemen aan een rondleiding gaan een belasting betalen.
  • De maximale groepsgrootte voor rondleidingen gaat van 20 naar 15 personen.
  • Er komt  een keurmerk voor gidsen met kwaliteitseisen waar gidsen aan moeten voldoen.
  • Gidsen die buiten het Wallengebied een rondleiding aanbieden in het centrum zullen ook een ontheffing nodig hebben; dat is nu nog niet het geval.
  • Per 1 april dit jaar is het in het Wallengebied verboden om na 19 uur ’s avonds een rondleiding te geven, nu mag dat nog tot 23 uur ‘s avonds.

Al deze nieuwe maatregelen (behalve de laatstgenoemde) gaan in op 1 januari 2020, als de huidige uitgegeven ontheffingen verlopen.

1600 ontheffingen verleend

Op 1 april 2018 werd het ontheffingsstelsel voor rondleidingen in het Wallengebied ingevoerd. Alleen met een ontheffing mag een gids daar een rondleiding geven en de gids krijgt een boete als hij zich niet aan de regels houdt. Er zijn sinds de invoering van het ontheffingsstelsel 1600 ontheffingen verleend.

Evaluatie

Uit de evaluatie van het ontheffingsstelsel blijkt dat de overlast van groepen wel is afgenomen, maar dat er toch nog steeds veel overlast wordt ervaren, door zowel bewoners als ondernemers. Bij meer dan 80 procent van de (in de evaluatie ondervraagde) seksbranche-ondernemers hebben de rondleidingen een negatieve invloed op hun omzet. Ook ondervinden de sekswerkers (nog steeds) ernstige overlast van deelnemers aan groepsrondleidingen, zoals grof gedrag en ongewenst fotograferen.

28 groepen per uur

Per week passeren meer dan 1000 groepen het Oudekerksplein. Op piekmomenten, tussen 11 en 12 uur en 19.00 en 20.00 uur zijn er op dit plein gemiddeld zo’n 28 groepen. Sinds het ontheffingsstelsel is ingevoerd, ervaren ondernemers en bewoners buiten het Wallengebied meer overlast door groepsrondleidingen in hun buurt. Daarom is het aanvragen van een ontheffing straks voor het hele centrum verplicht.

190 euro boete

Er zijn het afgelopen jaar veel gidsen aangesproken op het overtreden van de regels en zo’n 12 boetes uitgedeeld, waaronder 6 voor gidsen van een pubcrawl-aanbieder die zich niet aan regels hielden.

Een gids die illegaal tours aanbiedt, of de regels na waarschuwing nogmaals overtreedt, kan rekenen op een boete van 190 euro. Bij 3 overtredingen wordt de ontheffing tijdelijk ingetrokken. Begaat de gids na teruggave van zijn ontheffing weer een overtreding, dan wordt deze definitief ingetrokken. Als een gids van een bepaald bedrijf voor de tweede keer een boete krijgt, dan krijgt het bedrijf waarvoor hij werkt een last onder dwangsom (2500 euro).

Bron: gemeente Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *