Amsterdam verbiedt toeristische retail-invulling voor 165 panden in het (toeristische) centrum

Volgens een decreet van de gemeente Amsterdam mogen 165 panden in het centrum per direct niet meer gebruikt worden als toeristenwinkel, sekswinkel, smartshop en voor horeca. De nieuwe bestemming van die panden moet beter passen bij de behoeften van bewoners.

Kaaswinkel op het Damrak

De 165 aangewezen panden staan op dit moment leeg óf ze hebben al een andere functie dan wat nu verboden wordt. Alle panden hebben een ruime bestemming, waarin allerlei functies zijn toegestaan, zoals winkels, kantoren of voorzieningen.

Bezoekers en toeristen op de tweede plaats

De gemeente Amsterdam ligt toe waarom deze maatregel is genomen: “Hierdoor krijgt het centrum een diverser winkelaanbod en wordt de binnenstad aantrekkelijker voor bewoners. Zij hebben dan meer reden om te gaan winkelen in het centrum als de winkels straks weer open zijn. Amsterdam is allereerst een stad om in te wonen. En pas daarna een stad om te bezoeken.”

Een nieuw winkelaanbod

Sinds oktober 2017 mogen er geen nieuwe toeristenwinkels meer komen in dit gebied in het centrum (postcodegebied 1012 , en 40 omliggende drukke, toeristische straten, zoals de Leidsestraat.) Dat remde de groei, maar veranderde de samenstelling van het bestaande aanbod niet. Dat doet deze maatregel, volgens de gemeente, wel.

Bron en meer informatie: www.amsterdam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *