Amsterdam neemt pakket maatregelen om groei en overlast toerisme te beperken

Het college van B en W in Amsterdam neemt een pakket aan maatregelen om het toerisme in de stad in te perken. Vrijgezellenfeesten en georganiseerde kroegentochten worden aangepakt, er komt een beperking op het aantal riviercruises, er komt een blowverbod in bepaalde delen van de binnenstad en de sluitingstijden van horecazaken en raamprostitutie op de Wallen wordt vervroegd. En dat is nog maar een greep uit het totale pakket.

In december neemt de gemeenteraad een besluit over de voorgestelde visie en het maatregelenpakket.

Ingrijpen bij 18 miljoen bezoekers

In juni 2021 heeft de gemeenteraad de verordening ‘Toerisme in balans Amsterdam’ vastgesteld. De verordening was het resultaat van het volksinitiatief ‘Amsterdam heeft een keuze’. De verordening stelt dat het college moet ingrijpen als het aantal toeristenovernachtingen en dagbezoeken in de stad de signaalwaarde van 18 miljoen nadert (maximum is 20 miljoen). Uit de bezoekersprognose van Onderzoek & Statistiek 2022-2024 blijkt dat Amsterdam in 2023 boven de 18 miljoen bezoekers gaat komen. Met de visie en het pakket aan maatregelen wil Amsterdam de negatieve effecten van toerisme op de lange termijn tegengaan.

Visie

Amsterdam wil volgens de visie toewerken naar een situatie waarin het toerisme bijdraagt aan de stad in plaats van dat het afbreuk doet aan de stad. Natuurlijk blijven bezoekers welkom, maar hun aanwezigheid mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid. Amsterdam staat bekend als een vrije en open stad. Een stad die haar musea, toonaangevende podia, de grachtengordel en het nachtleven graag deelt met bezoekers uit de hele wereld. Helaas zijn er ook ondernemers die aan de haal gaan met de Amsterdamse vrijheid. Met als gevolg dat sommige bezoekers de indruk krijgen dat hier ‘alles kan en mag’. Het levert een soort toerisme en een specifiek aanbod op, dat het bestuur liever niet in de stad ziet.

Vergaand pakket maatregelen

De voorgestelde maatregelen hebben gevolgen voor het aantal overnachtingen, het overtoerisme door te veel toeristen op 1 plek en overlast. Een greep uit het pakket:

  • Aanscherping van openingstijden horeca en raamprostitutie in het Wallengebied tijdens de weekendnachten (op nadrukkelijk verzoek van bewoners): voor horecazaken geldt een aangepaste sluitingstijd van 2.00 uur, waarbij vanaf 1.00 uur geen nieuwe bezoekers meer toegelaten mogen worden. Voor raamprostitutie geldt een nieuwe sluitingstijd van 3.00 uur.
  • Aanpakken van overlastgevende vrijgezellenfeesten en onderzoek uitbreiding rondleidingenverbod en verbod op het ontvangen van georganiseerde kroegentochten.
  • Een blowverbod in bepaalde delen van de binnenstad, gekoppeld aan het alcoholverbod.
  • Begin volgend jaar start een actieve ontmoedigingscampagne voor internationale bezoekers die ‘los willen gaan’ in Amsterdam.
  • Spreiding van het aanbod door het ontwikkelen van vrijetijdsvoorzieningen in Noord, Zuidoost, Nieuw-West en het verplaatsen van vrijetijdsvoorzieningen vanuit Centrum.
  • Inzetten op transformatie van hotel- naar woon- of kantoorfunctie en meer ‘extended stay’ (verblijf vanaf 1 maand tot en met 6 maanden) en het samenvoegen van hotelkamers.
  • Pilot beperken van op- en afstapplaatsen van feestsloepen in het Wallengebied.
  • Onderzoeken verdere aanscherping beleid voor vakantieverhuur en B&B.
  • Uitwerken van scenario’s voor het effectief inzetten van toeristenbelasting en mogelijkheden verkennen voor verbreding vermakelijkhedenretributie (VMR).
  • Uitwerken van scenario’s beperking riviercruises en onderzoek aanscherping zeecruisebeleid, uitvoering van het touringcarbeleid en een lobby op luchtvaartbelasting en budgetvluchten.

Bron en meer informatie: www.amsterdam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *