ABN AMRO: Dagattracties minder in trek in 2022

Nederlanders bezoeken minder vaak en frequent dagattracties ten opzichte van voor de coronapandemie. Hoewel het aantal bezoekers in 2022 weer aantrekt, komen de aantallen nog niet op het 2019-niveau. Sociale activiteiten zoals een terras bezoeken kregen meer prioriteit.

Dinobos – Dierenpark Amersfoort

De relatief lage opkomst heeft te maken met de verplichte sluiting van bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken in het begin van het jaar. De branches liepen hierdoor bijna twee maanden omzet mis. Tevens speelde het mooie weer deze zomer een rol, waardoor indoor-activiteiten als musea, theater en bioscopen als minder aantrekkelijk werden ervaren. Bovendien zijn musea, met name in Amsterdam en omgeving, sterk afhankelijk van internationale toeristen en die zijn nog niet in volle omvang teruggekeerd.

Ook lijken sociale activiteiten zoals vrienden of familie zien, een terras bezoeken of uit eten in een restaurant meer prioriteit te krijgen dan dagattracties, blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Motivaction in mei van dit jaar. Volgens het onderzoek heeft slechts een relatief klein deel van de Nederlanders behoefte om uitjes ‘in te halen’ die tijdens de coronapandemie niet mogelijk waren.

Bioscopen onder druk

Bioscopen hebben ook te maken met de verdere opkomst van streamingsdiensten. Deze hebben tijdens de coronacrisis een groeispurt gemaakt. Door verplichte sluiting en angst voor besmetting met het coronavirus, keken veel mensen films vanuit huis via streamingdiensten. Ook het ‘window’, de periode waartussen een film in de bioscoop draait en vervolgens een streamingrelease krijgt, is fors ingekort of zelfs helemaal verdwenen.

Stijgende kosten doorberekenen

Uit CBS data blijkt dat de prijzen van toegangskaartjes voor musea, dierentuinen en bioscopen op jaarbasis niet meer dan 3,6 procent zijn gestegen. Een vergelijking met andere branches en de totale inflatie van 14,5 procent in september laat zien dat dit geen grote toename is. De tegenvallende bezoekersaantallen hebben waarschijnlijk tot uitstel van prijsverhogingen geleid. Maar de stijgende kosten noodzaken steeds meer ondernemers om toch een hogere prijs te vragen. In november gaven verschillende bioscopen en theaters daarom aan de prijs van bioscoopkaartjes te verhogen.

Bron en meer informatie: www.abnamro.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *