Aantal toeristische ondernemingen in Noordoost Friesland groeit met 38% in vijf jaar

Onderzoek van het European Tourism Futures Institute(ETFI) toont aan dat de toeristische sector in Noordoost Friesland in de lift zit. Zo is er een flinke toename te zien in het aantal ondernemingen, banen en overnachtingen. Deze groei heeft ook een positieve invloed op de economie en de leefbaarheid van de regio. Opvallend is wel dat de bevolking juist minder positief denkt over toerisme. 

De resultaten uit deze uitgebreide Nulmeting laten een opmerkelijke groei zien in de gastvrijheidssector, met een stijging van 23% in het aantal fulltimebanen (FTE’s) en een toename van 19% in werkgelegenheid tussen 2018 en 2023. Bovendien vertegenwoordigt de regio nu 13,3% van alle overnachtingen in Friesland, wat de aantrekkingskracht van Noordoost Friesland als toeristische bestemming onderstreept. 

Zowel het werkveld als de bewoners benadrukken de brede impact die toerisme op de regio heeft. Zo is er bijvoorbeeld de economische impact van toeristen bij horeca, maar ook kan gedacht worden aan investeringen in wandel- en fietspaden, die de regio direct leefbaarder houden. 

Groei van de sector is een kans voor leefbaarheid 

Het onderzoek laat ook de bijzondere balans zien tussen de groei van het toerisme enerzijds, en de perceptie van de bewoners anderzijds. Zo maken bewoners zich zorgen wat er gebeurt wanneer de toeristische sector nog verder groeit, want Noordoost Friesland moet geen tweede Giethoorn worden. 

“Dit geeft ons echt handvatten voor de toekomst,” zegt wethouder Toerisme en Recreatie Rommy Kempenaar van gemeente Dantumadiel dan ook. “We hebben toch een uitdaging om de voorzieningen in onze regio in stand te houden. Dit rapport laat zien dat deze sector daar een positieve bijdrage aan kan leveren.” 

De Nulmeting is een initiatief van Vrijetijdsregio Noordoost Friesland, een project van RMT NOF, NHL Stenden en de gemeenten Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en Tytsjerksteradiel.

Meer informatie: www.eropuitinfriesland.nl/nl/rmtnof/nieuws/dit-is-de-waarde-van-toerisme-in-noordoost-friesland

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *