Aantal Blauwe Vlaggen in Nederland blijft groeien

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 170 Blauwe Vlaggen toegekend bij 112 jachthavens en 58 stranden. In 2014 zijn er 159 Blauwe Vlaggen toegekend in Nederland. De Blauwe vlaggen 2015 zijn vandaag uitgereikt in Vlissingen.

2dP3G9pDe Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Internationaal herkenningssymbool
Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen wordt gedaan door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

Groene Wimpel
Op initiatief van Blauwe Vlag jachthavens zijn aan de internationale eisen een aantal normen toegevoegd op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord  ondernemen. Deze criteria zijn overgenomen van het keurmerk Green Key voor de gastvrijheidssector. Deze criteria betrekken een breed terrein, o.a. duurzame inkoop, gebruik duurzame (bouw)materialen, energiebesparing, schoonmaakmiddelen, waterbesparing, maatschappelijke betrokkenheid, groenbeheer, transport en keten-verantwoordelijkheid. Acht jachthavens kregen in 2014 deze extra erkenning. Daar komen er dit jaar 5 jachthavens bij: Jachthaven de Boarnstream in Irnsum (Fr); Jachthaven Brouwershaven (Zl); Jachthaven Wemeldinge (Zl); jachthaven Nieuwboer te Spakenburg (Utr) en Jachthaven Marina Monnickendam (NH).

De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop “environmental education” wordt geïmplementeerd en aan alle andere criteria wordt voldaan.

Meer informatie: www.blauwevlag.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *