850.000 buitenlandse toeristen op bezoek tijdens paasdagen

Pasen 2012 zorgde, ondanks het wisselvallige weer, voor een prima start van het toeristisch seizoen. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) brachten zo’n 850.000 buitenlandse toeristen de paasdagen in Nederland door. Daarnaast genoten zo’n 250.000 Nederlanders van een korte paasvakantie in eigen land. Bovendien ondernamen Nederlanders ruim 20 miljoen uitstapjes in eigen land. Samen besteedden de binnenlandse en buitenlandse bezoekers dit jaar zo’n 600 miljoen euro tijdens Pasen in ons land.

Rabo Earthwalk op De Floriade

Bollenstreek en steden populair
Vorig jaar hadden we een uitzonderlijk goed Pasen: het viel erg laat en het weer was zomers. Dit jaar viel Pasen ‘normaal’ en waren de weersverwachtingen wisselvalliger. Toch spreekt de sector van een positieve start van het seizoen. Net zoals voorgaande jaren kwamen de meeste buitenlandse toeristen uit Duitsland, gevolgd door de Belgen. Opvallend was ook het aantal Britten, Amerikanen en Aziaten. Populaire bestemmingen voor de buitenlandse bezoekers waren dit jaar de Bollenstreek en de grote steden. Daarnaast was de Floriade een belangrijke trekker voor met name onze buurlanden.

Lekker weg in eigen land
Van de 450.000 Nederlanders die op vakantie gingen tijdens de paasdagen, bleven er zo’n 250.000 in eigen land. Naast vakanties ondernemen Nederlanders traditiegetrouw ook veel uitstapjes tijdens Pasen. Nederlanders lieten zich deze Pasen niet uit het veld slaan door het wisselvallige weer en trokken er vol opuit. Dit jaar ondernamen Nederlanders ruim 20 miljoen uitjes. Fietsen of wandelen was daarbij populair, net zoals een bezoek aan een (muziek)evenement, meubelboulevard, tuincentrum, attractiepark en museum.

Bungalows en hotels
De accommodaties aan de kust waren ook dit jaar populair. Door het hele land waren de bungalows, vakantiehuisjes en hotels vrij goed bezet. De campings hadden gemiddeld een lagere bezetting dan vorig jaar, vanwege de grotere afhankelijkheid van het weer.

Bestedingen
De toeristische sector is van groot belang voor de Nederlandse economie: met Pasen besteedden Nederlanders tijdens hun vakantie en uitstapjes in eigen land ruim 400 miljoen euro. De buitenlandse dag- en verblijfstoeristen gaven bijna 200 miljoen euro uit tijdens hun verblijf in Nederland. In totaal werd er tijdens de paasdagen zo’n 600 miljoen euro uitgegeven in Nederland aan vervoer, verblijf en vermaak.

Paasfeest in Attractiepark Slagharen

Attractieparken

De attractiebedrijven in Nederland – verenigd in de Club van Elf – gaven positieve signalen af, na afloop van het Paasweekend. Dankzij de vele nieuwe – vaak ook overdekte – attracties is het wisselvallige weer geen spelbreker gebleken.

FLORIADE 2012 IN VENLO
De Floriade heeft een uitstekende start gemaakt. Ondanks het slechte weer op de donderdag en maandag wisten bezoekers de Floriade te vinden. De organisatie spreekt van bezoekersaantallen die volgens de verwachtingen zijn, en dat is bijzonder goed gezien het feit dat de Floriade het eerste openingsweekend beleefde. Met name veel toeristen uit de VS, UK, Duitsland en Japan bezochten de Floriade tijdens deze Paasdagen. Veel groepsreizen dus.
Tevens constateert de organisatie een stijging van bijna 80% als het gaat om de online ticketverkoop sinds de opening afgelopen woensdag 4 april door koningin Beatrix. Het openingsprogramma, uitgezonden op de NOS op 4 april op Ned1, werd overigens door 1,1 miljoen mensen bekeken. Een geweldig resultaat!

ATTRACTIE- & VAKANTIEPARK SLAGHAREN
Slagharen compleet uitverkocht op Eerste Paasdag
Attractie- & Vakantiepark Slagharen heeft op Paaszondag tienduizenden bezoekers ontvangen. Op het hoogtepunt stond er maar liefst 15 kilometer file. De grote hoeveelheid bezoekers is vooral ontstaan door het mooie weer en het terugkerende SBS6 Paasfeest.
Afgelopen week heeft SBS6 onder haar kijkers 50.000 kaarten verdeeld. De animo was zo groot dat de entreekaartjes al binnen 2 dagen waren uitverkocht. Naast dat er bekende artiesten op hebben getreden, zoals Dean Sanders, Quincy en Lange Frans, konden kinderen ook leuke prijzen winnen met het “paaseieren zoeken”.
Ondanks de grote toestroom van bezoekers is alles goed verlopen en is het gezellig druk geweest op het park, aldus het Attractie- & Vakantiepark. “Het SBS6 Paasfeest blijkt elk jaar weer een groot succes en daardoor waren we er op voorbereid, zodat er geen lange wachtrijen stonden bij de parkeerplaats, entree en attracties”.

OUWEHANDS DIERENPARK IN RHENEN
Nieuw zeeleeuwentheater Blue Lagoon zorgt voor mooi Paasweekend
Ouwehands Dierenpark kijkt terug op een mooi paasweekend. Hoewel het weer op tweede paasdag wat minder goed was, is het druk geweest in de dierentuin in Rhenen en zijn de bezoekaantallen vergelijkbaar met 2011. Door de vele overdekte locaties zoals het splinternieuwe zeeleeuwentheater Blue Lagoon en RavotAapia (de grootste overdekte speeljungle van Europa) is een bezoek aan Ouwehands Dierenpark weersonafhankelijk. Grote aandacht hadden natuurlijk de twee jonge ijsbeertjes en de jonge zebra. Bezoekersaantallen zijn vergelijkbaar met afgelopen jaar.

KEUKENHOF TE LISSE
Keukenhof heeft in het paasweekend ca 90.000 bezoekers welkom geheten. Dat is boven verwachting. Ondanks het typisch Nederlandse lenteweer was het een goed paasweekend. De internationale bloemententoonstelling in Lisse was voor velen weer een ideaal uitje, waardoor de status als Paastopattractie werd bevestigd. De bezoekers kwamen uit Nederland, maar zo’n 70% van de gasten kwam zoals gebruikelijk uit het buitenland. Bloemen zien is Keukenhof bezoeken, bleek ook deze Paasdagen.
Algemeen directeur Piet de Vries licht toe. “De combinatie van het uitzonderlijk mooie weer in de periode voorafgaand aan Pasen zorgde voor mooie bloei in het park.” Er was veel belangstelling van Nederlandse gezinnen, Duitse gasten en opvallend veel van Britten, Amerikanen en Aziaten waaronder Chinezen.
Hoogtepunten in het paasweekend waren naast de miljoenen bloeiende voorjaarsbollen de romantische rozenshow, de roofvogelshows en de avondconcerten van Wibi Soerjadi.
Op Tweede paasdag was de tentoonstelling al om zeven uur ’s ochtends geopend voor vroege vogels. In de loop van de dag kwamen hoedendragers af op de traditionele hoedenparade. Het evenement verandert Keukenhof voor even in Manhattan, omdat het veel trekken vertoont met de grootse Easter Parade in New York. Het publiek paradeerde met zelfgemaakte hoeden, nam deel aan een cursus hoeden schikken en genoot van de hoedenshows
Keukenhof is nog geopend tot en met 20 mei.

BURGERS’ ZOO TE ARNHEM
Veel belangstelling voor nieuwe overdekte speeltuin
Burgers’ Zoo heeft deze winter hard gewerkt aan de bouw van een thematische indoorspeeltuin. De volledig overdekte speeltuin is vormgegeven als een Zuid- en Midden-Amerikaans jungledorp bestaande uit paalwoningen die onderling met elkaar zijn verbonden door middel van avontuurlijke touwbruggen, klimnetten en glijbanen.
De nieuwe speeltuin bestaat uit twee delen voor kleine en grote kinderen en een aangrenzend terras, waar vandaan ouders de spelende kinderen in de gaten kunnen houden. Op 30 maart 2012, de 99ste verjaardag van het Arnhemse dierenpark, is deze Kids Jungle geopend en dat blijkt een schot in de roos voor de wisselvallige dagen die dit Passweekend kenmerken. Burgers’ Zoo heeft gedurende het hele paasweekend, vrijdag tot en met maandag, evenveel bezoekers gehad als vorig jaar.

DUINRELL IN WASSENAAR
Al ruim 75 jaar lang genieten de bezoekers van een attractief Duinrell. Ook dit Paasweekend is het – mede dankzij volgeboekte Duingalows en goede drukte op de camping – weer goed druk geweest bij Attractiepark Duinrell. Dit jaar verwelkomde Duinrell ongeveer evenveel gasten als in 2011.
Een belangrijke rol voor die drukte speelt natuurlijk ook de pas geopende familieachtbaan Dragonfly of te wel Libelle. Deze naam sluit naadloos aan op deze nieuwe achtbaan. De libelle is gek op water en vliegt evenals de gasten in de stoere achtbaan tussen de bomen door. De blauwtinten met de mooie vogelprint passen bij de baan en bij de sfeer van de overige achtbanen,(Kikkerachtbaan en de Falcon) maar ook bij de overige attracties Waterspin,Spash en Mad Mill.

DOLFINARIUM HARDERWIJK
In het Dolfinarium konden kinderen tijdens de Paasdagen op zoek naar vierkante eieren. Op het park waren op diverse plekken eitjes van roggen verstopt. Deze zijn vierkant van vorm. De tien snelste vinders van een ei mochten bij het ‘Roggenrif’, samen met de verzorger, de roggen voeren en kregen een uniek kijkje in de kraamkamer van het roggen- en haaienverblijf.
Het Paasweekend valt relatief vroeg in het seizoen dit jaar en het weer is ronduit wisselvallig te noemen. Ondanks dat is het lekker druk in het park. Met name de 60-meter lange glaswand, waar bezoekers onderwater naar walrussen en dolfijnen kunnen kijken, heeft de warme belangstelling van de gasten.

DIERENPARK EMMEN
Dankzij de brilberen was er nog meer te zien en was het drukker dan verwacht in Emmen Vrijdag, zaterdag en zondag was het drukker dan verwacht in Dierenpark Emmen. Deze drukte kwam mede door de opening van het nieuwe berenverblijf met de brilberen Uca en haar zoon. De feestelijke opening werd gedaan door Keet! van Telekids. De brilberen zijn erg actief, springen in het water en klimmen in de bomen die in het verblijf staan. Ze zijn een zeer ondernemend duo, dat erg in de smaak valt bij de bezoekers.
Het pasgeboren girafje Jabarie gaat met de kudde giraffen de savanne op om kennis te maken met neushoorns, zebra’s en andere savannebewoners. En naast het giraffenhengstje dat vorige week is geboren zijn al veel meer jonge dieren te bewonderen, zoals twee baviaantjes, drie ringstaartmaki’s, twee dwergmangoesten, pinguïns, pelikanen en natuurlijk de twee pasgeboren zwarttiprifhaaitjes. Wereldwijd een unieke geboorte. Bij Dierenpark Emmen zijn ze nog in spannende afwachting van het nieuws of hun leeuwen welpen zullen krijgen. Ze hopen dat ze aanstaande zomer in hun mooie verblijf te bewonderen zijn.
Dat de winter weer voorbij is, is ook te merken in het Americasa. De vogels van de Zuid-Amerikaanse vogeltuin hebben hun winterkwartier weer verlaten en vliegen nu buiten rond. Bezoekers kunnen weer tussen de vele tientallen ibissen, lepelaars, zonnerallen, trompetvogels en koereigers wandelen.

ATTRACTIEPARK TOVERLAND IN SEVENUM
Magisch mooi openingsweekend voor attractiepark Toverland
Attractiepark Toverland is het zomerseizoen 2012 magisch mooi begonnen. De bezoekersaantallen lagen de afgelopen dagen circa 20% hoger dan vorig jaar met Pasen.
De belangrijkste reden voor de hogere bezoekersaantallen is de heropening van de compleet verbouwde eerste hal; het Land van Toos. In deze hal is het afgelopen half jaar voor €1.5 mio aan thematisering, sfeer en beleving aangebracht.
Daarnaast gaat Toverland dit jaar meer entertainment inzetten. Dit magische openingsweekend konden de gasten alvast kennis maken met deze nieuw ingeslagen weg.
De groei in bezoekersaantallen was alle vier de dagen terug te zien. Het aantal Duitse en Belgische gasten is ook dit jaar weer verder toegenomen.

MADURODAM IN DEN HAAG
Tijdens het Paasweekend ontving het vernieuwde Madurodam ruim 12.500 bezoekers. Dat is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar. In 2011 ontving Madurodam, tijdens het warmste Paasweekend ooit, 10.000 bezoekers.
Tijdens de feestelijke publieksopening van het nieuwe Madurodam op zaterdag 7 april kwamen, onder grote belangstelling van de media, verscheidene bekende Nederlanders zoals Wendy van Dijk, Humberto Tan en Rob Geus met hun kinderen hun Madurodammertje terugzetten in het park.
Tijdens de laatste weken van de vijf maanden durende verbouwing boden zij de inwoners van Madurodam tijdelijk onderdak. Ook kwamen ze de nieuwe ‘doe-dingen’ in Madurodam uitproberen. Van de bezoekers die Madurodam het afgelopen Paasweekend bezochten, was gemiddeld 40% Nederlands en 60% buitenlands. Op 21 april verricht Koningin Beatrix de officiële heropening van het nieuwe Madurodam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *