42% van vakantieparken grote ketens aangesloten bij Greenkey; meer in aantocht

Van de grootste ketens in Nederland heeft 42,4% van de vakantieparken momenteel een Green Key-certificaat, een keurmerk voor duurzame bedrijfsvoering. Zo blijkt uit inventarisatie door de website bungalowvakanties.nl. Roompot heeft echter recent aangekondigd dat zij gaan starten met Greenkey certificering en EuroParcs is net begonnen met een certificeringsslag.

Vakantiehuisje met zonnepanelen in Katwijk (foto Micha Frank via Unsplash)

Dat niet alle vakantieparken een Green Key-keurmerk hebben, betekent overigens niet dat zij geen duurzame stappen ondernemen. Uit de enquête van de bungalowvakanties.nl blijkt namelijk dat alle grote ketens in Nederland druk bezig zijn hun parken milieuvriendelijker te maken. 

Aantal vakantieparken met een Green Key-certificaat

De zeven grootste ketens in Nederland beschikken samen over 238 vakantieparken. Hiervan hebben 101 momenteel een Green Key-certificaat. Vorig jaar stond dit aantal op 95: een stijging van 6,3%.

Op vakantieparken met een Green Key-certificaat worden bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt, spaarlampen en lichtsensoren geïmplementeerd en zijn vaak zonnepanelen aanwezig. Ook zijn er vaker laadpalen voor elektrische auto’s beschikbaar.

In Nederland zijn er twee ketens waarvan alle parken een Green Key-certificaat hebben: Center Parcs en RCN Vakantieparken. Bij vier ketens is het aantal vakantieparken met het duurzaamheidskeurmerk gestegen ten opzichte van vorig jaar: Molecaten, Landal, Roompot en TopParken. Alleen bij EuroParcs is het aantal gecertificeerde parken gelijk gebleven. 

Duurzame initiatieven van ketens

Niet alleen een Green Key-keurmerk geeft weer dat een vakantiepark bezig is met verduurzaming. Veel milieudoelstellingen worden namelijk voor een hele organisatie vastgesteld, in plaats van voor individuele parken. 

Zo geeft Roompot aan in 2030 de helft minder CO2-uitstoot en restafval te willen produceren, heeft Center Parcs een ‘Reinvention 2025’ plan en is Landal al meerdere keren verkozen tot ‘Meest duurzame reismerk’. 

Meer informatie: www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/hoe-duurzaam-zijn-vakantieparken-in-nederland/

Percentage gecertificeerde bedrijven loopt snel op

Als we Erik van Dijk van de KMVK (organisatie achter de Greenkey certificering) vragen om een duiding van de cijfers, dan heeft hij goed nieuws: “Het percentage van Greenkey gecertificeerde parken zal over een jaar zonder twijfel veel hoger liggen. EuroParcs is net begonnen met Greenkey certificering van haar parken. Dat is niet in één keer gerealiseerd, maar men pakt daar park voor park aan. Roompot heeft recent formeel besloten om voor Green Key te gaan. Maar ook daar vraagt de omslag wel de nodige inspanning en tijd.”

Welke duurzame investeringen zijn op dit moment populair? Van Dijk: “Normaal keken bedrijven als eerste naar laaghangend fruit; vooral maatregelen die zonder al te grote investeringen meteen resultaat opleveren. Nu, met de sterk gestegen energieprijzen, zien we dat de (duurdere) energiebesparende maatregelen bovenaan het prioriteitenlijstje staan.”

Meer informatie: www.stichtingkmvk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *