2021 was een lastig jaar voor groepsaccommodaties

Vakantieadressen.nl, een platform voor groepsaccommodaties, blikt terug op het ‘lastige jaar’ 2021, maar heeft ook positief nieuws: We zien een enorme stijging in aanvragen van families, die alle kinderen een eigen slaapkamer met badkamer gunnen.

Groepsaccommodatie Wolfskuil in Ommen (foto: Vakantieadressen.nl)

Ton Grooters, de initiatiefnemer van Vakantieadressen.nl, is vanwege de toegenomen groei vanuit de familie-doelgroep hard op zoek naar: “Nieuwe accommodaties met 4 /5 slaapkamers en 4/5 badkamers voor gezinnen die willen uitpakken.”

Een valse start van 2021

De periode tot het voorjaar kenmerkte zich door strenge maatregelen en beperkte personenaantallen. De groepenmarkt leek volledig stil te staan en de vooruitzichten op versoepelingen werden keer op keer doorgeschoven. ‘’Er was veel terughoudendheid voor de periode t/m juni. Voor de zomer en het najaar werd meer geboekt, maar ook voor die periode werden veel vragen gesteld omtrent annuleren en verzekeren.’’ vertelt Ton Grooters, CEO Vakantieadressen. Het platform zag in de eerste maanden van dit jaar een flinke daling in bezoekersaantallen en boekingen ten opzichte van voorgaande jaren en anticipeerde onder andere door het beschikbaar stellen van accommodaties voor kleinere gezelschappen. Opvallend was dat vooral luxe accommodaties met veel slaapkamers en badkamers populariteit wonnen, vermoedelijk vanwege de afstandsregels.

Records

Toen er begin mei gesproken werd over versoepelingen volgde een directe ommekeer. Websitebezoekersaantallen stegen tot ongekende hoogte en het aantal boekingen verdubbelde ten opzichte van 2019. Grooters: ‘’Het was gekkenhuis. Er werd volop geboekt en binnen enkele weken was een groot deel van onze accommodaties t/m september volgeboekt. De telefoon rinkelde constant en we zaten binnen korte tijd met een gebrek aan aanbod. We hebben vóór september zelfs nog ruim 50 accommodaties toegevoegd aan het aanbod.’’ Het platform heeft in deze periode in razend tempo diverse processen geautomatiseerd om aan de zijde van de gast én de verhuurder de handelingen te vergemakkelijken.

Afsluiten met een domper

Sinds de eerste aanvullende maatregelen zwakte de boekingsgekte langzaam af. ‘’Nog steeds wordt er goed geboekt voor de zomer van 2022 – die overigens al weer bovengemiddeld bezet is -, maar de lockdown heeft een duidelijk en logisch effect op onze markt. We proberen steeds sneller te anticiperen door bijvoorbeeld toeslagprijzen te adviseren, accommodaties op te splitsen en duidelijkheid te geven over de maatregelen.’’ – aldus Grooters. De wisselende uitgangspunten in het beleid maken het voor de sector lastig om passende conclusies te trekken én te communiceren.

2022

De kans is groot dat 2022 opnieuw een grillig verloop kent. Voor de sector betekent dat veel binnenlands toerisme, veel uitgestelde groepsvakanties en waarschijnlijk wederom een tekort aan aanbod in specifieke periodes. ‘’We werken hard aan de uitbreiding van ons platform en voegen wekelijks nieuwe vakantiehuizen toe om aan de vraag te blijven voldoen. Enerzijds verwachten we een goed seizoen, anderzijds is het te vroeg om te concluderen dat 2022 een kopie zal worden van 2021. Positiviteit en aanpassingsvermogen zijn belangrijk in deze bijzonder onzekere tijden!’’ Er wordt nog altijd hard gewerkt aan het finetunen van de nieuwe website, die niet alleen voorzien is van een moderne look & feel, maar ook voorziet in een extra dosis gebruiksgemak.

750ste vakantieadres!

Deze week is het 750ste vakantieadres online gegaan op Vakantieadressen.nl. Het is De Wolfskuil met 6 vakantiehuizen in Ommen. Grooters wil ook in 2022 blijven groeien met zijn platform: “Schaalvergroting is noodzakelijk om de kosten te blijven dekken die komen kijken bij de marktpositie van ons platform. Zo blijven we concurreren en profiteren onze verhuurders van een goede vindbaarheid en stijgend aantal boekingen.”

Bron en meer informatie: www.vakantieadressen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *