2017: het jaar van Mondriaan tot Dutch Design

Na Van Gogh (2015) en Jheronumus Bosch (2016) staat ook toeristisch themajaar 2017 in het teken van een Nederlandse kunststroming. In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht door Van Doesburg in Leiden. De vernieuwingsdrang van De Stijl wordt de laatste 25 jaar voortgezet onder de noemer Dutch Design.

Victory Boogie-Woogie van Mondriaan
Victory Boogie-Woogie van Mondriaan

Voor de kunst- en designliefhebber is 2017 hét moment om Nederland te bezoeken. In 2017 zet NBTC, samen met partners, Nederland internationaal op de kaart als cultuurbestemming en als land waar creatievelingen al 100 jaar wereldwijd vernieuwing brengen in architectuur en design. Tijdens de Internationale Tourismus-Börse (ITB) in Berlijn wordt het themajaar Mondriaan tot Dutch Design officieel gelanceerd.

DE STIJL
De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaagse kunstenaars nog steeds. Vandaar dat ook de 25-jarige verjaardag van het internationaal befaamde Dutch Design gevierd wordt. De Stijl vindt zijn oorsprong in Leiden in 1917, met de oprichting van het tijdschrift De Stijl door Van Doesburg. De kunstenaars die zich aansluiten bij De Stijl zoeken naar een totaal ‘nieuwe kunst’, die ook de samenleving moet moderniseren. Piet Mondriaan is voor alle De Stijl kunstenaars het grote voorbeeld. Ook in de hedendaagse tijd inspireren de uitgangspunten van De Stijl-beweging nog vele Nederlandse designers, zoals Hella Jongerius, Maarten Baas, Joris Laarman en Piet Hein Eek.

PROGRAMMA DOOR HEEL NEDERLAND
In heel 2017 vieren we 100 jaar De Stijl en vinden tal van grote en kleine tentoonstellingen plaats op verschillende locaties in Nederland. Duik in Den Haag in ’s werelds grootste Mondriaancollectie en leer aan de hand van 300 van zijn kunstwerken deze internationaal geroemde kunstenaar kennen. Stop in Leiden en Drachten voor een kennismaking met oprichter Van Doesburg. Ontdek in Utrecht-Amersfoort hoe Gerrit Rietveld via meubels en interieurs de woonkamers van Nederland veranderde. Reis naar het Kröller-Müller museum in Otterlo voor een kennismaking met Helene Kröller-Müller‘s protegé Bart van der Leck. Ervaar hoe in Eindhoven en omgeving het gedachtegoed van De Stijl nog steeds doorleeft in het werk van de hedendaagse designers. En vergeet vooral Amsterdam, Winterswijk en veel plaatsen in Brabant niet waar het werk van deze en andere kunstenaars gelieerd aan de Stijl en Dutch design te zien is.

CULTUURTOERISME
NBTC zet de komende jaren sterk in op spreiding van toerisme in tijd en ruimte. Dit themajaar biedt daarvoor goede aanknopingspunten. De tentoonstellingen en evenementen vormen een mooie aanleiding voor mensen om ook minder bekende plekken en regio’s van Nederland te bezoeken. Daarnaast zet NBTC in op thema’s die de bestedingen van het bezoek verhogen, zoals cultuurtoerisme. De cultuurtoerist besteedt bovengemiddeld veel aan zijn bezoek aan Nederland; zo’n 850 euro per persoon per verblijf tegenover zo’n 470 euro die een gemiddelde toerist uitgeeft per verblijf.

SAMENWERKING
Het themajaar Mondriaan tot Dutch Design is een samenwerking tussen NBTC Holland Marketing, Den Haag Marketing, Toerisme Utrecht, Amersfoort Citymarketing, Visit Brabant, Leiden Marketing, Visit Veluwe en Museum Drachten. Deelnemende musea zijn Gemeentemuseum Den Haag, Centraal Museum Utrecht, Museum de Lakenhal Leiden (i.s.m. Rijksmuseum Amsterdam), Museum Drachten, Kröller-Müller Museum in Otterlo, Kunsthal KAdE in Amersfoort, Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, Villa Mondriaan in Amersfoort, Paviljoen Gerrit Rietveld De Zonnehof in Amersfoort, Dutch Design Week in Eindhoven, Design Academy Eindhoven, TextielMuseum Tilburg, Gemeentemuseum Helmond, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en Moti in Breda.

Bron: persbericht NBTC

Aanhaken?
Geïnteresseerde partijen kunnen zich melden bij de lokale en regionale marketingorganisaties die betrokken zijn bij dit initiatief en de mogelijkheden bespreken.
Voor landelijke initiatieven (regio of provincie overstijgend) kan men zich melden bij NBTC, contactpersoon Marijke Smallegange

Eén reactie

  1. Een nogal storende fout in het persbericht: Villa Mondriaan staat in Winterswijk en niet in Amersfoort !!! Gaarne omgaand verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *