2013; feestjaar voor Amsterdam

Op vrijdag 13 juli presenteerde Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van Stichting Amsterdam 2013, samen met wethouder Carolien Gehrels (Economische Zaken) en directeur citymarketing Frans van der Avert de plannen voor Amsterdam 2013. Na een intensieve voorbereidingsfase zijn zowel de financiële middelen als de hoofdlijnen van de programmering rond.

Amsterdam 2013 heeft tot doel Metropool Amsterdam nationaal en internationaal op de kaart te zetten bij bewoners, bezoekers en bedrijven. Na jaren van groot onderhoud en investeringen in het culturele aanbod is Amsterdam klaar voor de toekomst. In 2013 bestaan de Amsterdamse grachten 400 jaar, vieren het Concertgebouw en het Koninklijke Concertgebouworkest hun 125ste verjaardag , bestaat het Frans Halsmuseum 100 jaar, gaat het Rijksmuseum weer open en er zijn nog vele andere jubilea. De heropeningen van belangrijke musea in combinatie met vele jubilea plus de herdenking van de afschaffing van de slavernij bieden een unieke kans om een bijzonder jaar te vieren.

De Stichting Amsterdam 2013 heeft de regie in handen genomen om al de feestelijke gebeurtenissen te verbinden en te versterken. Hierbij is er ook ruimte voor nieuwe initiatieven van derden. De gemeente Amsterdam heeft, onder andere via het evenementenfonds, subsidie beschikbaar gesteld voor aanvullende programmering van 2013. Voor programmering en marketing is een budget van in totaal 3,6 miljoen euro beschikbaar gesteld door de Gemeente Amsterdam, naast de reguliere middelen van Amsterdam Marketing en de bijdragen van partners uit het bedrijfsleven zoals KLM.

Voor wie
De jubilea en daarmee samenvallende activiteiten in 2013 moeten leiden tot trots en participatie bij de bewoners. Meer participatie moet ervoor zorgen dat bewoners hun Metropool nog beter leren kennen en daardoor betere ambassadeurs worden. Het leidt eveneens tot meer tevreden bezoekers (in 2013 en daarna) en een groter besef bij het bedrijfsleven van de unieke aspecten van Amsterdam als ideale vestigingslocatie. Op de langere termijn zorgt dat alles voor een beter imago van Amsterdam, meer investeringen in de stad, meer werkgelegenheid en dus een gezondere economische positie van de Metropool. Amsterdam 2013 zal bovendien de samenwerking tussen culturele, publieke en private instellingen verder professionaliseren en versterken.

Pijlers 2013
Stichting Amsterdam 2013 draagt zorg voor een goede balans tussen en spreiding van de verschillende activiteiten die zullen plaatsvinden. De belangrijkste pijlers van het feestjaar vormen samen een divers palet:

  • 400 jaar grachten,
  • heropening Rijksmuseum,
  • 125 jaar Concertgebouw,
  • 125 jaar Koninklijk Concertgebouworkest,
  • 175 jaar Artis,
  • 150 jaar afschaffing slavernij,
  • 100 jaar Frans Hals Museum,
  • 225 jaar Felix Meritis,
  • Nederland – Ruslandjaar 2013
  • en de 40ste verjaardag en de heropening van het Van Gogh Museum.

Extra activiteiten Stichting 2013
Om alle pijlers goed met elkaar te verbinden heeft Amsterdam Marketing een aanvullend programma ontwikkeld. Vele onderdelen van Amsterdam 2013 spelen zich af op, rond of in de jarige grachten. Het totale programma moet er voor zorgen dat er een goede spreiding van evenementen ontstaat voor bezoekers en bewoners. Het programma bestaat uit de openings- en sluitingsfeestelijkheden van Amsterdam 2013, een speciaal 2013 icoon, 24H Amsterdam, het live streamen van concerten en Chambres des Canaux.

In de tweede week van januari vindt de officiële opening van Amsterdam 2013 plaats. De ambitie is in deze week voor de Amsterdammers en andere Nederlanders de iconen van 2013 te belichten, inclusief alle unieke activiteiten die door en voor hen worden georganiseerd.

2013 Icoon
Om de verbinding van alle feestelijke activiteiten ook te visualiseren, wordt begin 2013 een icoon gelanceerd dat het boegbeeld wordt van alles wat cultureel Amsterdam te bieden heeft. Florentijn Hofman, Tom Claassen, Wim T. Schippers en Maarten Baas zijn gevraagd om een schetsontwerp te maken. Na 1 augustus brengt een beoordelingscommissie advies over het gewenste ontwerp uit aan het bestuur van Stichting Amsterdam 2013.

Amsterdam 24H
Amsterdam 24H is een nieuw evenement, met een duurzaam karakter, door en voor Amsterdammers. Tijdens 24H Amsterdam staan bewoners, bezoekers en lokale bedrijven centraal en worden gestimuleerd van zaterdag 12.00 tot zondag 12.00 uur hun deuren te
openen voor het publiek. 24H Amsterdam is dé gelegenheid om handelsgeest, innovatie en creativiteit te tonen en te ervaren. Zo worden indrukwekkende bedrijfscollecties zichtbaar, stellen besloten sociëteiten hun deuren open en tonen nog onontdekte
broedplaatsen en particuliere bedrijfjes hun creativiteit. Restaurants serveren 24H menu’s en de horeca schenkt speciale cocktails.

Streamen van concerten
Gerenommeerde instituten als het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) betrekken zich nadrukkelijker bij de stad om zo nieuwe doelgroepen te bereiken. Stichting Amsterdam 2013 voert de regie over een aantal feestelijke concerten die
geprojecteerd zullen worden op grote schermen in de stad. Deze concerten zijn zo voor iedereen toegankelijk en live te beleven.

Chambres des Canaux
Om het verleden en de toekomst te koppelen aan het heden wordt de spraakmakende kunsttentoonstelling Chambres des Canaux ontwikkeld aan de Amsterdamse grachten. Diverse hedendaagse kunstenaars worden uitgenodigd in het najaar van 2013 (nieuw)
werk te tonen in bijzondere Amsterdamse grachtenpanden. Geïnspireerd op Chambre  d’Amis (Gent, België) stellen bewoners van grachtenpanden, diverse grachtenmusea en organisaties als Stadsherstel Amsterdam en Vereniging Hendrick de Keyser locaties beschikbaar aan de crème de la crème van de internationale kunst. Chambres des Canaux is een unieke expositie ter ere van 400 jaar Amsterdamse grachten.

Meer informatie: www.Iamsterdam.com

2 reacties

  1. Beste Alexander en Carolien,
    In het rijtje feestelijkheden ontbreekt er nog één:

    De Studentenartsen van de UvA bestaan in 2013 75 jaar:
    Onder het moto “Studentenartsen 75 jaar zorg” willen we in 2013 een aantal feestelijke activiteiten in de stad organiseren.
    Wellicht kunnen we bij elkaar aanhaken?
    Groet,

    Peter Vonk,
    directeur Studentenartsen

  2. Ls

    Niet te vergeten de eerste Portugese vereniging van Nederland ‘Os Lusitanos’ gevestigd in Amsterdam ano 1968. Maw in 2013 een 45-jarig jubileum.
    Er zijn slecht weinig instanties welke tegenwoording nog een dergelijk jubileum kunnen aankondigen. In 1968 begonnen als ‘club’ van Portugese immigranten en met steun van met name de KLM(hierboven genoemd) inmiddels een begrip in Nederland en Portugal.
    Uiteraard zullen wij ons uiterste best doen om een bijdrage te kunnen leveren aan dit initiatief van Amsterdam.

    Vriendelijkste Groet,
    Mario Chaves

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *