1100 vijverballen herstellen waterkwaliteit in vijver Dierenpark Amersfoort

Het reinigen van de grootste vijver in DierenPark Amersfoort is op een unieke wijze aangepakt. Met behulp van dertien enthousiaste kinderen en twintig vrijwilligers zijn maar liefst 1100 EM vijverballen in het water gegooid. Deze ballen zorgen ervoor dat de waterkwaliteit op een natuurlijke manier verbetert.

De milieuvriendelijke aanpak is het advies van Agriton, leverancier en producent van natuurlijke producten. “Wij zijn blij dat wij samen met het dierenpark aandacht kunnen geven aan deze natuurvriendelijke methode om wateren te reinigen”, vertelt Simone Vos, adviseur bij Agriton. 

EM Vijverballen bestaan uit kleimineralen, Effectieve Micro-organismen (EM) en andere natuurlijke ingrediënten. “Zonder de extra handjes was het een gigantische klus om de vijverballen in de enorme vijver te gooien, die het thuis is voor talloze planten en karpers”, vertelt Robert Oosterhof, afdeling Groenvoorziening van DierenPark Amersfoort. “Wij zijn heel blij met de hulp die we hebben gekregen.” De vijverballen zijn door de vrijwilligers met de hand gemaakt. De ballen zakken naar de bodem van de vijver en vallen langzaam uiteen. “De bacteriën in de vijverballen verteren het slib, waardoor de waterkwaliteit verbetert. Dit natuurlijke proces heeft wat tijd nodig, maar de vijver zal weer helder en schoon worden”, vertelt Simone. Robert voegt toe: “En de koi karpers zijn daardoor beter te zien.” De EM Vijverballen zijn ook aan te schaffen voor een kleinere vijver in de achtertuin.

Wereldwijd worden al sinds 2008 een EM Mudballday georganiseerd. Vele vijverballen, ook wel ‘mudballs’ genoemd, worden feestelijk in baaien en meren geworpen om daar de waterkwaliteit op een natuurlijke manier te herstellen. Daar zijn na verloop van tijd zeer goede resultaten te zien; planten en waterdiertjes komen weer terug en het ecosysteem herstelt langzaam. “Wij zijn blij dat wij samen met het dierenpark hier ook aandacht aan kunnen geven. Zo wordt een belangrijke vijver hersteld en is een eerste stap gezet naar een landelijke EM Mudballdag in Nederland”, vertelt Simone. Robert: “Tegelijkertijd juichen wij deze milieuvriendelijke aanpak alleen maar toe. Deze methode maakt het mogelijk om een gigantische vijver met het watervolume van 2.000m3 op een natuurvriendelijke manier te reinigen zonder de vijver leeg te scheppen.”

Voor elk (water)probleem een andere oplossing

Simone Vos van Agriton is erg enthousiast over de samenwerking bij DierenPark Amersfoort, maar wijst er op dat de aanpak van gezond open water wel maatwerk is: “Dit was een hele mooie samenwerking met Dierenpark Amersfoort. Het maken en verspreiden van de mudballs is best wel arbeidsintensief, maar dat bleek voor de vele vrijwilligers van het dierenpark juist een leuke activiteit om aan mee te werken. De arbeidsintensieve aanpak van een behandeling met mudballs zorgt er wel voor dat de omvang van een project enigszins begrensd wordt. “

Is de mudball ook geschikt om problemen met blauwalg te voorkomen? Vos: “De mudballs zorgen er vooral voor dat het water minder troebel wordt. Wil je blauwalg voorkomen of bestrijden, dan zijn daar andere, meer effectieve methoden voor. Maar ook voor de aanpak van blauwalg hebben we bij Agriton een behandeling in huis.”

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *