WOZ-waarde strand/ligweide afhankelijk van oppervlakteverhouding met water

Uitspraken door rechtbanken en gerechtshoven uit het verleden over de waardering van strand en ligweiden gelegen naast water, bepalen dat de helft van de oppervlakte van strand en ligweiden geacht wordt te zijn meegenomen bij de waarde van het naastgelegen water.

strandjeDe reden hiervan is dat strand en ligweiden nauw samenhangen met het water. De waarde van het water is in deze situaties vastgesteld op € 1. In feite wordt hiermee toegestaan dat slechts de helft van strand en ligweiden wordt meegenomen in de waardering voor de WOZ. Dat kan leiden tot een forse WOZ-waardeverlaging.

Casus: oppervlakte strand en ligweiden veel groter dan oppervlakte water
Onlangs deed de Rechtbank uitspraak in een zaak waarin strand/ligweiden veel groter waren dan het naastgelegen water waarvan de belastingplichtige eigenaar is. Hiermee wijkt deze situatie af van bovenstaande uitspraken, waarbij de oppervlakte van het water juist groter was dan die van strand en ligweiden.

De Rechtbank oordeelde dat het strand en de ligweide dermate nauw samenhangen met het erbij gelegen water, dat deze geacht moeten worden bij de waarde van het water te zijn meegenomen.
De Rechtbank oordeelde vervolgens dat op de waarde van het strand en de ligweiden slechts de helft van de oppervlakte van het water (dat slechts een relatief kleine oppervlakte heeft) in mindering mocht worden gebracht. Het restant van de oppervlakte van het strand en de ligweiden (feitelijk veruit het grootste deel) dient afzonderlijk te worden gewaardeerd, waarbij dient te worden aangesloten bij de agrarische grondwaarde. De Gemeente is in deze situatie in het gelijk gesteld.

Is de WOZ-waarde van uw strand/ligweide correct vastgesteld?
Bij de bepaling van de WOZ-waarde van strand en ligweiden is de verhouding van de oppervlakte van strand en ligweiden ten opzichte van het wateroppervlak belangrijk. Twijfelt u of de toegekende WOZ-waarde voor uw strand/ligweide correct is vastgesteld? De belastingadviseurs van de BDO Branchegroep Horeca & Recreatie gaan graag voor u na of een correcte berekening heeft plaatsgevonden.

Bron, en meer informatie: www.bdo.nl
Contactpersoon: Harry Corbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *