Vrijdagmiddagblog! Swopping is hip

“Heb jij dat truitje geswopt? Die is echt super leuk!” Het zal mij niks verbazen als swopping straks een dagelijks gebruikt woord wordt. Nu zal het bij de meeste van jullie vraagtekens oproepen. Wat hebben we geswopt?

Nieuwe manier van shoppen
Hoewel het een term uit het moeras van Shrek had kunnen zijn, heeft swopping niks met moerassen te maken. Swopping is een Engels woord dat staat voor: omwisselen, verruilen, uitwisselen. Swopping is een nieuwe manier van shoppen. Waarbij de circulaire economie voorop staat.

Afvalberg groeit
Binnen de circulaire economie wordt niet meer uit gegaan de lineaire economie die jarenlang werd gehandhaafd. We hakten een boom om, maakte daar een tafel van en gooide vervolgens de tafel op de grote afvalhoop. Jaarlijks produceren we nu alleen al 1,3 miljard ton aan stedelijk afval. Als het zo door gaat zitten we over twintig jaar aan het drievoudige. Van al het stedelijk afval blijkt bijna een derde te bestaan uit kleding.

Vrijdagmiddagblog_swopping
Op een goedkope manier nieuwe kleding! Swopping. bron: Tumblr

Hoe swoppen we?
Swop je kleding in plaats van weg te gooien. Tijdens swopping wordt kleding geruild naar waardebepaling. Stel je hebt een spijkerbroek die wordt geschat op 20 euro, dan krijgt jouw broek een blauwe sticker. Jij krijgt vervolgens een bon met de waardebepaling. Met deze bon kun je langs de kledingrekken om een kleding item uit te zoeken met een blauwe sticker of meerdere items die de waarde van 20 euro vertegenwoordigen. Op deze manier ruil je op een eerlijke manier kleding. Dit zou ook kunnen met alle andere voorwerpen, denk aan die tafel.

Centen besparen en verdienen
Voor bedrijven die op deze manier werken zit vaak het verdienmodel in entree die betaald moet worden. Of per ingeleverd item moet de bezoeker een euro betalen. Deze manier van tweedehandskleding kopen levert je in ieder geval op een leuke en goedkope manier een nieuwe lente garderobe op.

Tot volgende week! 
Wil je meepraten over swopping of over een onderwerp uit de vorige vrijdagmiddagblogs? Plaats op twitter of hieronder een reactie. Ook zijn tips over trends en nieuwe activiteiten in de vrijetijd altijd welkom. Mailen kan naar info@panterkist.nl.

Ruby Kramer PanterKist

2 reacties

  1. Levert dit voldoende inkomsten op voor een winkel om te kunnen draaien? Een euro marge per item lijkt me vrij mager; zeker omdat de waardebepaling extra arbeid vraagt.

    1. Beste redactie, altijd goed om kritisch een reactie te geven. Swopping wordt op dit moment alleen georganiseerd tijdens markten en events. Daardoor zitten er geen hoge kosten aan.
      Als je gaat swoppen doe je dat met meerdere items (hoge omzet), waar in verhouding weinig tijd tegenover staat om een waardebepaling te geven (kosten). Ik geloof zeker dat swopping rendabel kan zijn, maar je het hoofddoel niet uit het oog moet verliezen. Het gaat er tenslotte om dat er minder kleding op de vuilnisbelt terecht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *