Tulpen, kaas en coffeeshops; is dat beeld toekomst-proof?

Nederland is aantrekkelijk voor buitenlandse toeristen. Geweldig natuurlijk, want vorig jaar waren ze goed voor 36 miljard euro en voor dit jaar wordt er een groei van 2% voorspeld. In 2025 zou dat bedrag al zijn opgelopen naar 47,4 miljard. Tenminste als we het zo goed blijven doen als we de afgelopen jaren hebben gedaan….

keukenhof 2015 - 15En daar zit nu net mijn vrees, want we zijn politiek zo onhandig bezig, we hebben zo enorm zitten knijpen in de budgetten van bv NBTC en NRIT. En juist van dit soort partijen moeten we het in hoge mate hebben wanneer we ons richten op de buitenlandse toerist!

Ministerie van Toerisme
Het WTTC onderzoekt al 25 jaar de economische impact van de sector, het belang van toerisme wordt vaak onderschat. Vreemd vind ik het dan ook dat we nog steeds geen ministerie van toerisme hebben, dat we in Brussel niet een hele toren hebben die zich dagelijks bezig houdt met toerisme. Kijk eens naar een sector als de landbouw, die politiek een enorme vertegenwoordiging heeft. Op allerhande niveaus, gemeentelijk, provinciaal, landelijk en Europees! Onze sector, de sector voor recreatie en toerisme, groeit doorgaans 1% harder dan de wereldeconomie. Het is dus de hoogste tijd dat we dan ook vooral goed gaan inzetten op partijen die ons nog sterker kunnen maken met hun kennis en hun netwerken.

Tulpen, kaas en coffeeshops
Het NBTC en NRIT zijn naar mijn bescheiden mening van enorm belang voor onze sector. Een imago van tulpen, kaas en coffeeshops is voor nu misschien nog een prima imago, maar andere landen timmeren ook flink aan de weg en vissen op dezelfde (vermogende) buitenlandse toerist van morgen. Neem nu de chinezen die veel geld willen uitgeven en in korte tijd vier tot vijf Europese steden aandoen. Het zou toch super sneu zijn wanneer we over acht jaar niet meer in hun vier of vijf bestemmingen wensenlijstje voorkomen. We moeten blijven inspelen op wat er komen gaat, we moeten onze kansen blijven pakken.

Oproep aan Den Haag
En ik zou graag een oproep doen aan Den Haag om juist meer geld beschikbaar te stellen voor partijen als het NBTC en het NRIT. Wij maken met onze camping veel gebruik van hen, daar zit de kennis en de netwerken die we voor onze sector zo nodig hebben. Want kennis is key! Woensdag zie ik Mark Rutte en zal ik proberen om zijn aandacht even te krijgen om te luisteren naar mijn oproep voor meer budget. Want een euro investeren in deze (digitale) infrastructuur, kennis en netwerken verdient zich dubbel en dwars terug, daarvan ben ik overtuigd. Ik laat je weten of ik in de gelegenheid was om Mark te vragen, ik ben nu al benieuwd naar zijn reactie!

Groet & glimlach, de polletjes,

Watersportcamping Heeg


Met dank aan:

Watersportcamping Heeg

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *