Toeristische ontwikkeling BlauweStad heeft nog een lange weg te gaan

De provincie Groningen en de gemeente Oldambt gaan investeren in een nieuwe koers voor ‘Blauwestad’. Voor de verblijfsrecreatie betekent dat op korte termijn; de plaatsing van vijf luxe houten bungalows, twee woonarken en een bijzondere Leliewoning. Is dit de strategie waarmee toeristische ontwikkelingen in een stroomversnelling komen?

Leliewoning - solitair geëxploiteerd als verhuurobject.
Leliewoning – solitair geëxploiteerd als verhuurobject.

Doel: sociaal economische impuls
In 2015 is het tien jaar geleden dat koningin Beatrix de kraan open zette van het Oldambtmeer, het blauwe hart van Blauwestad. Het project is opgezet om de regio, met een krimpende bevolking, een sociaal economische impuls te geven. Wethouder Van den Aker beschouwt de komst van de recreatiewoningen als een goede aanvulling op het bestaande aanbod: “Wij zien dat verblijfsrecreatie aan of op het water achterblijft ten opzichte van de mogelijkheden die het plan al jaren biedt. De toeristische sector kan met zijn diensten aanhaken op de komst van meer verblijfsrecreanten.”

schetsontwerp woonark
schetsontwerp woonark

Kleinschalig beginnen
Over het feit dat er met slechts 8 verhuureenheden wordt gestart, laat Femke Starrenburg van het projectbureau weten: “Grotere investeerders en parken krijgen we op dit moment nog niet over de streep. Zij werken meestal met grotere aantallen huisjes en willen niet in dit gebied investeren. Vandaar dat wij nu klein beginnen om te laten zien dat er wel degelijk kansen liggen.” De twee woonarken en de Leliewoning in Het Havenkwartier worden door het projectbureau geëxploiteerd. De vijf houten bungalows in gebied Het Riet worden gebouwd en geëxploiteerd door Welna Houtbouw uit Epe. Sinds de afbraak van het opvallende rode bezoekerscentrum mist het gebied een landmark. Het is de bedoeling de Leliewoning, midden op het water, deze rol op zich gaat nemen.

de Freelodge
de Freelodge

Watersportgebied in ontwikkeling
In het rapport ‘Blauwestad aanpak 2015’ wordt het gebied aangeprezen als een gebied met prachtige recreatiemogelijkheden rondom het Oldambtmeer. Voor recreatiewoningen wordt een gezonde investering voorgespiegeld op basis van een NVM-rapport. Hierin wordt gesteld dat “…de komende jaren de vraag naar een hoogwaardige, uniek gelokaliseerde recreatiewoningen aantrekt.”
Als we informeren naar de trekpleisters voor een toeristisch bezoek, dan noemt Starrenburg vooral de watersportmogelijkheden: “Die worden steeds verder uitgebreid. De recreatietoervaart kan inmiddels een compleet rondje Groningen ondernemen. Het is echt een watersportgebied in ontwikkeling. Ook zijn er uitstapjes in de regio mogelijk. De stad Groningen ligt op een half uurtje rijden en een excursie naar Waddeneiland Borkum is een populair en bijzonder uitstapje. Ook de ligging aan de A7, van Groningen naar Noord Duitsland, biedt kansen.”

blauwestad
Zandsculpturenfestival (foto: J. Hoiting)

Aandacht via evenementen
In Het Havenkwartier komen deze zomer aansprekende evenementen. Het Redersplein krijgt meer het karakter van een plein. Er komen tijdelijke bouwwerken die voor bezoekers interessant zijn om te bekijken, te gebruiken of tijdelijk te bewonen. Landschapsarchitect Bruno Doedens, bekend van zijn installaties tijdens het Oerol-festival, is gevraagd een verrassend kunstobject in het landschap te verwerken. Ook krijgt het zandsculptuurfestival hier een plek.

Kansen voor vrijdenkers
Ondernemers zijn bijzonder welkom in het gebied. Er is in de bestemmingsplannen rekening gehouden met creativiteit door een ruime omschrijving van het begrip recreatie te kiezen. Starrenburg: “We staan altijd open voor nieuwe initiatieven. Zo is er bijvoorbeeld een mooi terrein beschikbaar aan het water, geschikt voor verblijfsrecreatie. Vooral de Noordrand van het meer heeft een recreatief bestemmingsplan.” Een plattegrond met daarop beschikbare recreatieve locaties is helaas (nog) niet voorhanden.

Meer informatie: www.blauwestad.nl

 


Visie op toeristische gebiedsontwikkeling Blauwestad

In de Blauwestad wordt al vele jaren gewerkt om het toerisme van de grond te tillen. Tot nu toe is er, zeker gezien de investeringen die gedaan zijn, nog onvoldoende groei zichtbaar. We vroegen Gré Beekers van ZKA Consultants, en ervaren toeristisch gebiedsadviseur , naar zijn visie op de nieuwe plannen…

Verblijf is essentieel
Gre Beekers: “Blauwe Stad heeft het heel moeilijk (gehad) omdat, mede door de recessie. Zowel in de markten van (recreatief) wonen als watersport zat afgelopen jaren de klad. In het geval van Blauwe Stad is er een extra handicap omdat het gebied nog onbekend is bij het grote publiek en een kleine, krimpende thuismarkt heeft. Het is daarom begrijpelijk dat nu het ambitieniveau en de schaal wat wordt teruggeschroefd en klein en bescheiden te beginnen. Echter, om op termijn echt succes te zijn in de vrijetijdsmarkt, is het essentieel om een behoorlijk kritische massa (hoeveelheid verblijfseenheden) te realiseren, gekoppeld aan een zeer onderscheidend product (‘nergens anders in Nederland te vinden’) . Dit zal echt iets moeten zijn waarvoor je vanuit heel Nederland en Noord-Duitsland graag de auto pakt en enkele uren rijdt om er vervolgens enkele dagen te verblijven. Immers, de thuismarkt is te klein en grote bevolkingsconcentraties liggen te ver weg voor een dagattractie.

Koppelen van ontwikkelingen
Wat deze ontwikkeling moet zijn is niet één, twee, drie te zeggen. Wat wel duidelijk is dat je hier zeker 20-25 jaar voor moet uittrekken (maar wel in afgeronde fasen; zo voorkom je een voortdurende ‘bouwput’), goed moet kijken op welke kansen in de markt je in kunt spelen op (inter-)nationaal niveau, en aansluiting moet zoeken bij andere nationale trekkers in het Noorden. Dus een ontwikkeling die iets extra’s biedt in het verlengde van de Stad Groningen, het TT-gebied bij Assen en de nieuwe dierentuinontwikkeling bij Emmen. Zo ontstaat een complex van toeristenmagneten die het de moeite waard maakt om de auto te pakken, enkele dagen in het Noorden te verblijven en al dit moois te bezoeken.

Lange adem
Makkelijk zal het niet zijn, maar ter inspiratie …………… In de VS liggen twee van de belangrijkste toeristische hotspots van het hele land in gebieden die voorheen een desolate woestijn (Las Vegas) resp. een zompig moeras (Orlando) waren. Door out of te box te denken zien wij ook hier, met de juiste ontwikkelaars en exploitanten, dat er nieuwe kansen gecreëerd kunnen worden.

Met dank aan:
Gre Bekers, toeristisch gebiedsadviseur
ZKA Consultants

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *