Toekomstperspectief voor historisch themapark Archeon

Archeon, het historisch museumpark in Alphen aan den Rijn, kijkt verwachtingsvol vooruit. De trekpleister wil bijbouwen en uitbreiden. Er lijken echter een paar beren op de weg te zijn. ZKA is één van de partners die meehelpt om de toekomst van het historische park veilig te stellen, met o.a. advies over het altijd lastige traject van wet- en regelgeving.

Een geplande woonwijkuitbreiding zou roet in het eten van de ambitieuze uitbreidingsplannen van het Archeon kunnen gooien. Gré Beekers van ZKA houdt zich onder meer met deze kwestie bezig en schetst waar de problemen zitten. “Het Archeon wil verder bouwen aan een groter park, waar nog meer te zien en te doen zal zijn voor de bezoeker. Er zijn echter niet zo heel veel mogelijkheden om uit te breiden, omdat het park zo ongeveer ligt ingeklemd tussen woonwijken. Daarom kan er maar heel beperkt worden uitgebreid. Nu zijn er plannen om uitgerekend in het geplande uitbreidingsgebied een woonwijk af te bouwen. Dat zou niet alleen qua logistiek heel lastig gaan worden, maar ook qua beleving voor de bezoeker. Wanneer een historisch gebied ineens ligt opgesloten in een moderne nieuwbouwwijk, is dat erg moeilijk in te passen allemaal.”

De goede kant op
Maar er is hoop. Archeon-directeur Jack Veldman is positief. “Het uitbreidingsplan lijkt allemaal heel goed te gaan, en dat is mede te danken aan de bijdrage van ZKA.” Die bijdrage bestond uit een nauwkeurige analyse van de toegevoegde waarde van het Archeon.

Die is groot. “Denk alleen al aan werkgelegenheid. En het imago. We hebben de economische effecten in kaart gebracht”, vertelt Gré. “Het economische belang van het Archeon is flink. Zeker wanneer er uitgebreid mag worden, dat heeft veel positieve effecten.”

De intensieve inzet van ZKA moet tegenwicht geven aan het voorgenomen scenario om een nieuwe woonwijk op te trekken. “Het lijkt allemaal de goede kant op te gaan”, glimlacht de Archeon-directeur. “Er is visie en lef voor nodig om in te zien wat de plannen van het Archeon kunnen opleveren. Want als die huizen daar eenmaal staan, kunnen we daar niks meer doen. Gelukkig was daar de second opinion van de ZKA-experts. Dat komt toch anders binnen bij een gemeente.”

Archeon gaat verder
Het Archeon heeft mooie plannen. Jack Veldman klinkt trots: “We willen jaarrond open blijven. Dat is nu nog niet het geval, maar als we verblijfsaccommodaties kunnen gaan aanbieden, maak je het aanbod minder weersafhankelijk. Wellicht komen er overdekte attracties. Maar de verblijfsaccommodaties en de verdere uitbreiding van ons park zijn toch de belangrijkste speerpunten van ons masterplan.”

“Ze willen zichzelf nog meer op de kaart gaan zetten, maar daarvoor moeten we wel zo veel mogelijk stakeholders mee hebben”, voegt Gré toe. Jack Veldman knikt. “En dat zou nog best eens kunnen lukken!”


met dank aan:
Gré Beekers, ZKA Leisure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *