The Green House Utrecht; living lab voor circulair horecaconcept

Albron gaat op een avontuur. In hartje Utrecht wordt een totaal nieuw horecaconcept ontwikkeld ‘The Green House’, dat een voorbeeldfunctie wil vervullen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. De opening staat gepland voor maart 2018. In dit nieuwe concept, ontwikkeld in samenwerking met Strukton, Ballast Nedam en Facilicom, is ruimte om te experimenteren, te ontdekken en te discussieren over circuaire onderwerpen; ook voor het (recreatief) bedrijfsleven.

Wat is de circulaire economie?
De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

Hoe werkt de circulaire economie?
Het circulaire systeem kent 2 kringlopen van materialen. Een biologische kringloop, waarin reststoffen na gebruik veilig terugvloeien in de natuur. En een technische kringloop, waarvoor product(onderdelen) zo zijn ontworpen en vermarkt dat deze op kwalitatief hoogwaardig niveau opnieuw gebruikt kunnen worden. Hierdoor blijft de economische waarde zoveel mogelijk behouden. Het systeem is dus ecologisch en economisch gezien ‘restauratief’.

Het roer om
Voor een circulaire economie moet het roer om, maar wel binnen de context van de huidige realiteit. Met het Albron The Green House initiatief beogen we een businessmodel te ontwikkelen dat haalbaar (we kunnen het dagelijks ook echt waarmaken) en houdbaar is. De houdbaarheid is essentieel, immers: als we binnen onze rendementskaders kunnen blijven exploiteren is het mogelijk om onze circulaire initiatieven, die onderdeel zijn van dit initiatief ook te continueren en reproduceren. Alle betrokkenen moeten de gedane investeringen terugverdienen en een marktconform rendement op dit geïnvesteerd vermogen behalen. Aleen dan is The Green House houdbaar.

Reduce, Re-use, recycle
De uitgangspunten zijn uitgeschreven in vijf thema’s die als praktische richtlijnen gebruikt worden voor de ontwikkeling van het circulaire concept:

  1. Alle ingrediënten van The Green House vertellen ons verhaal en zetten aan tot ‘delen’.
  2. Onze activiteiten krijgen vorm vanuit de principes Re-duce, Re-use, Re-cycle & Re-connect.
  3. Wat we doen en hoe we het doen mag én moet letterlijk gezien worden.
  4. De lat ligt hoog: 100% Smaak, Creativiteit & Fun.
  5. Onze mensen zijn makers van herinneringen want output van de één is energie voor de ander.

Af en toe op ons bek gaan
Conceptontwikkelaar Ernest van der Voort ligt het experimentele karakter toe: “Circulariteit is vooral een code om te kraken door jezelf af te vragen of wat je doet niet anders kan. Het is ook geen certificaat of modieus speeltje voor een handvol mensen. Circulariteit is juist van ons allemaal: bedrijfsleven, overheden, belangenorganisaties en consumenten. En het is een kwestie van doen. Ontdekken. Durven. In de ontwikkeling van ons circulaire paviljoen zullen we zeker af en toe op ons bek gaan. Maar als we niet op de maan mikken, komen we er ook niet.”

Meer informatie: www.albron.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *