Sector leisure wordt weer buitenbeentje in lastig economisch jaar 2020

‘Onzekerheid over milieumaatregelen remt de economische groei in 2020.’ Dat is de kop van een persbericht van ABN AMRO. De sector leisure heeft echter de wind mee. Zo verwacht ABN AMRO dat de volumegroei in deze sector zowel in 2020 als 2021 2,5 procent bedraagt.

Dit is onder meer het gevolg van een stijging van de koopkracht en de groei van het aantal buitenlandse toeristen, die samen goed zijn voor zo’n 40 procent van alle toeristische uitgaven in Nederland.

De sector Leisure is ook een van de sectoren die profiteert van de vergrijzing. Zo besteden de reislustige Nederlandse 65-plussers in 2020 naar verwachting weer 100 miljoen euro extra aan vakanties.

Groei in 2019 geremd door personeelstekort

De groei van de sector Leisure komt in 2019 met 1,4 procent lager uit dan eerder verwacht, mede door de zeer krappe arbeidsmarkt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal ondernemers dat in hun bedrijfsvoering wordt belemmerd door een tekort aan personeel dit jaar is gestegen tot recordhoogte

Veel sectoren hard getroffen door onzekerheid stikstof- en PFAS-beleid

De onzekerheid over het stikstof- en PFAS-beleid zet een stevige rem op de volumegroei in veel sectoren, blijkt uit de Sectorprognoses 2020-2021 van ABN AMRO. De agrarische sector (-0,5 procent), de bouw (-2 procent), industrie (-1,5 procent) en transport en logistiek (+0,5 procent) worden volgens ABN AMRO in 2020 het meest geremd. In de landbouw drukken de stikstofmaatregelen vooral hun stempel op de melkveehouderij.

Meer informatie: https://insights.abnamro.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *