Sector leisure krimpt met 40% in 2020, maar krabbelt weer voorzichtig op

De sector Leisure zal naar verwachting in 2020 met 40 procent krimpen en volgend jaar nog niet terugkeren naar het niveau van voor de pandemie. Dat blijkt uit de maandelijkse leisure update van ABN AMRO.

Restaurant Vapiano Utrecht

Fastfood, vakantieparken en tot zekere hoogte ook campings komen redelijk door de crisis, vanwege het toegenomen binnenlandse toerisme. Het sterk gedaalde internationale toerisme en zakelijk verkeer is vooral voor hotels en de reisbranche een aderlating.

Sector leisure hangt in de touwen

De sector leisure is een van de zwaarst getroffen sectoren in de economie. Zo niet, de zwaarst getroffen sector. Door de verplichte sluiting van enkele maanden is een substantieel deel van de jaaromzet voorgoed verloren. Na de heropening beperkt anderhalvemeterregel de capaciteit en dus het herstel. Voor 2020 verwacht ABN AMRO een krimp van de hele sector van 40 procent. Door de onzekerheid over het verloop van het coronavirus zijn deze verwachtingen met veel onzekerheid omgeven.

De sector zal in 2021 naar verwachting opveren met een groei van 25 procent, maar daarmee wordt het verlies van 2020 niet goedgemaakt. Het herstel wordt vertraagd door de capaciteitsbeperkingen die het coronavirus ook in 2021 oplegt aan de sector en door de oplopende werkloosheid. In dit basis basisscenario voorziet ABN AMRO pas een vaccin aan het eind van 2021, waarna de beperkende maatregelen kunnen worden opgeheven.

Bekijk de voorspellingen voor 2020 en 2021 op https://insights.abnamro.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *