Puy du Fou; Attractiepark op basis van shows en rollenspel

Ruim 2 miljoen bezoekers per jaar in een themapark zonder enige attractie. Het Franse Puy du Fou is weer een inspirerend park in de categorie #nognietinNederland. Trendwatcher Hans van Leeuwen en leisure expert Susanne Giesbers van Pleisureworld gingen op zoek naar het geheim van het succes achter dit bijzonder hoog gewaardeerde concept.

puy du fou1De populariteit blijkt uit de maar liefst een 4,6 uit 5 sterren op basis van 1.140 (!) recensies. Op de Franse ranglijst van meest populaire attracties scoort het park een derde plek, ná Disney Parijs en Walt Disney Studio’s.

Wat is Puy du Fou?
De geschiedenis van Puy du Fou start op 13 juni 1977, toen er in het plaatsje Les Epesses een kasteel werd ontdekt. Philippe de Villiers, een zevenentwintigjarige student (nu een Franse politicus) en Jean Saint Bris, een jonge maker van de klank-en-lichtshows vonden het een fantastische locatie en besloten er een show te creëren genaamd ‘Cinéscénie’, met als thema de Franse historie.

De 1e voorstelling van Cinéscénie vindt plaats op 16 juni 1978 en wordt uitgevoerd door meer dan 600 ‘Puyfolais’, vrijwilligers en leden van de vereniging van Puy du Fou. Het eerste jaar trekt het schouwspel al meer dan 80.000 bezoekers. Vanwege dit grote succes werd besloten tot de bouw van het “grand park”, dat in 1989 de deuren opende. In de jaren erna werden steeds meer shows toegevoegd aan het programma.

Anno 2016 bestaat het park uit zes grote shows met negen kleinere voorstellingen; het geheel aangekleed in historische Franse dorpjes en aangevuld met vier themahotels. Alle acteurs van Puy du Fou worden in het park zelf opgeleid: de Académie Junior biedt 23 cursussen aan in schouwspelkunsten en showtechnieken. Jaarlijks volgen driehonderd toekomstige artiesten en technici de diverse eigen cursussen.

De roofvogels razen over je hoofd
De roofvogels razen over je hoofd

Tot wel 20.000 bezoekers op topdagen
Al bij aankomst van de show ‘Le Bal des Oiseaux Fantomes’ zien we een soort luchtballon/zeppelin ver boven het openlucht theater hangen. Ook dit blijkt onderdeel te zijn van de show. Geen stuntmannen of acteurs, maar roofvogels die zich naar beneden storten, op zoek naar de prooi (het voer dat de acteurs in hun hand hebben). Tientallen roofvogels stijgen op uit de ruïnes en vliegen laag over de hoofden van de bezoekers. Zelfs eenden vliegen achter een gemotoriseerde deltavlieger aan. In totaal komen er wel meer dan 100 roofvogels voor in deze show. Capaciteit: 3.000 bezoekers per voorstelling.

Bij Le Signe du Triomphe zien we een compleet Colosseum opdoemen, wat qua vorm en afmetingen weinig af lijkt te doen aan een echt Romeins exemplaar. Capaciteit: 6.500 plaatsen. Ook het schouwspektakel zelf lijkt in alles op een authentiek plaatje. Gladiatorengevechten, een heuse dierenparade met paarden, leeuwen, tijgers en zelfs struisvogels die netjes in de pas meelopen. Echt spectaculair is de vrouwelijke leeuwentemmer die zonder enige bescherming zes leeuwen naar het podium begeleid.

Voor de nieuwste show Le Dernier Panache werd dit jaar zelfs een compleet nieuwe theaterzaal van 7.500 m² gebouwd. Capaciteit: 2.400 bezoekers per voorstelling. Met bijzondere projecties op doeken, kijk je opeens naar een levensgrote replica van een Frans marineschip uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog eind 18e eeuw. Het complete plateau draait 360 graden door de zaal om het theater vanuit alle hoeken te kunnen beleven.

Bij Les Chevaliers de la Table doemt de ronde tafel op uit het water
Bij Les Chevaliers de la Table doemt de ronde tafel op uit het water

Iedere keer gaan de voorstellingen je verbeeldingskracht te boven. Bij Les Chevaliers de la Table Ronde doemt er een compleet tafereel op uit het water, bij de Vikings verschijnt er een heel schip, dat later net zo snel weer verdwijnt. Tellen we alle dieren mee, dan lijkt Puy du Fou nog eerder op een circus dan op een attractiepark. Kosten noch moeite zijn gespaard. De shows variëren in acteur aantal van 1 tot wel 1.200 bij La Cinescenie. Als we kijken naar het totale plaatje van sfeer en aankleding, dan is het park wat mij betreft te vergelijken met Europa-Park, zij het dat hier de thematisering er hier niet zo dik bovenop ligt.

Thematisering en merchandise
Wij overnachtten in het laatst toegevoegde verblijf van Puy du Fou: de tenten van Le Camp du Drap d’Or (gebouwd in 2014). La Cité Nocturne kent ook nog hotel La Villa Gallo-Romaine (uit 2007), hotel Le Logis de Lescure (2009) is een rustige herberg uit de achttiende eeuw) en hotel Les Îles de Clovis (2010). Volgend jaar opent een vijfde hotel. Een gemiddelde hotelovernachting voor maximaal 4 personen kost in het hoogseizoen € 254,- (incl. ontbijt en entreetickets).

verrassingsbuffet van Le Camp du Drap d Or
Verrassingsbuffet van Le Camp du Drap d Or

Alle hotels kennen een eigen sfeer en aankleding en zijn voorzien van een restaurant. Reserveren is noodzakelijk (ook voor de diverse restaurants in het park). Dineren doe je vanaf € 28,- exclusief drank en nog zonder dat je überhaupt weet waar het buffet uit bestaat. Tegenvallen doet het allerminst. Koks die op een kookeiland staan te bakken en een uitgebreide keuze, voor groot en klein. Leuk detail; het restaurant van hotel Les Îles de Clovis kent een kinderbuffet dat ook in hoogte is afgestemd op de kleintjes.

In Puy du Fou is daarnaast volop aandacht voor merchandise, mits je er als bezoeker naar op zoek bent. We zien ouderwetse ambachten als een leerlooierij, meubelmaker, horlogerie en beeldhouwwerken. Alle gemaakte stukken zijn te koop, maar het ligt er niet te dik bovenop.

Wanneer is dit park overcrowded?
We starten ons programma ’s ochtends om 10.30 uur; het park gaat om 10.00 uur open. Zonder Emotion Pass (de fastpass van Puy du Fou) sta je gemiddeld zo’n 30 tot 60 minuten te wachten voor de beste plek in het theater. Na elke show rennen bezoekers letterlijk van plek A naar B. Waar zien we niet alleen kinderen, maar juist ook ouders hollen door een park om maar niets te hoeven missen? Het maximaal haalbare aantal voor ons op één dag was 7 shows. En dat betekent spektakel na spektakel. Iedere keer als je denkt, het kan niet gekker, kan dat wel.

Drukte op de tribunes bij de show Le Secret de la Lance
Drukte op de tribunes bij de show Le Secret de la Lance

Wie enkele fonteinshows heeft gezien zoals die bij de Efteling* of Toverland zal ongetwijfeld onder de indruk zijn. Toch vallen deze (met alle respect) in het niet bij de avondshow van Puy du Fou: Les Orgues de Feu. Acteurs zweven letterlijk over het water, een complete piano inclusief pianist doemt in volledigheid op uit het water. Een pilaar ontpopt zich tot een heus orgel, waar de toetsenist een duo lijkt te spelen met de waterspuwers. Dit alles bij minimaal 100 decibel. Heeft Puy du Fou dan geen last van klagende omwonenden? Onvoorstelbaar! De avondshow start om 21.45 uur maar om 21.00 uur zijn er al bijna geen zitplaatsen meer te vinden. Het lijkt wel de show waar men al de hele dag op heeft gewacht.

Kan er dan helemaal niks beter?
Enige minpuntje; alles in het park is Franstalig. Maar dat is misschien maar goed ook, want je kunt je afvragen hoeveel bezoekers men nog aan kan, zeker als ook de internationale toerist dit pareltje ontdekt. Overigens is het wel mogelijk om een vertaalapparaatje te huren voor negen van de vijftien shows. Kosten € 15,- per dag. Tot slot zijn de toiletten niet gethematiseerd en doen eerder denken aan een wc langs de Franse snelweg dan die van een fantastisch pretpark. Maar ach, wat kan het de bezoekers schelen?

Over Cinescenie
De Cinéscénie vertelt de laatste 700 jaar van de geschiedenis van de omgeving. Met 23 ha heeft Cinéscénie het grootste podium ter wereld en spelen er duizenden acteurs en honderden paarden in mee. Alle acteurs en actrices komen uit de nabije dorpen en zijn vrijwilligers. De show wordt enkel in het hoogseizoen (juni-augustus) op vrijdagen en zaterdagen gespeeld. Elk jaar komen bijna 400.000 bezoekers kijken naar de Cinéscénie, waaraan 1200 toneelspelers, 120 ruiters en een stuk of honderd technici meedoen. Het openluchttheater waar de geliefde voorstelling plaatsvindt heeft ruimte voor 14.000 toeschouwers.


met dank aan:

Susanne Giesbers, adviseur marketing en gastbeleving (auteur van dit artikel)
Susanne helpt als adviseur marketing & gastbeleving ondernemers in recreatie en toerisme om hun marketingactiviteiten op een hoger plan te tillen.

en

Trendwatcher Hans van Leeuwen;  inspirator in de wereld van recreatie- toerisme en vrijetijd.

www.pleisureworld.nl/wie-zijn-wij/

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eén reactie

  1. Fantastisch om te lezen. Heel bijzonder, maar op kleine schaal nu ook in Diever waar het originele Shakespaere theater is nagebouwd en waar nu naast het openlucht theater ook Shakespeare gespeeld wordt. Vergeet ook niet niet het Pauperparadijs in Veenhuizen waar veel tienduizenden mensen op af kwamen. Ook hiervoor is in Nederland een markt. Wie pakt de handschoen op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *