Orlando (3): Themarestaurants zijn vooral een beleving

In Nederland beginnen we langzaam te wennen aan restaurants met een thema; maar dat mag vooral niet te gek worden. In Disney Springs Orlando (uitgaansgebied) is al lang de volgende stap gezet met o.a. het T-rex restaurant en het Rainforest café. Een themarestaurant is hier in eerste plaats een beleving, waar je ‘daarnaast’ natuurlijk ook goed kunt eten. Het bedrijf AV Stumpfl regelde de technische regie over ‘de show’.

Thematisering wordt consequent doorgevoerd
We zoomen even in op het recent heropende T-rex restaurant. Wat opvalt is dat het restaurant veel méér is dan een aangeklede omgeving. Je stapt als het ware een andere wereld binnen waar je iets bijzonders gaat beleven. Men weet hier wat show en beleving inhoudt, dus je ziet dat het concept zeer consequent wordt doorgevoerd; in aankleding; op de menukaart, op je bord, in de bediening. Meest spectaculair zijn de 23 animatronics van dinosaurussen en mammoeten. Een meteorietenregen (die het uitsterven van de dino’s inluidde) komt ook als een showtime verrassing. De kristallen ice-cave krijgt door de belichting steeds een andere kleur en rookeffecten zorgen voor het ice-age gevoel. Persoonlijk werd ik wel aangesproken door de Neanderthal steak.

Restaurant met verbindingen
Direct naast het T-rex restaurant is een aanzienlijke (souvenir)winkel. Hier zijn allerlei gadgets te vinden die aanhaken op het thema pre-historie. De koppeling restaurant met een winkel is overigens terug te vinden bij alle restaurants met een bijzondere beleving. (jungle shop bij het jungle restaurant en een maritieme shop bij The Boat House.) Je kunt in de shop zelfs een gepersonaliseerde dino laten maken. Het prijskaartje maakt blijkbaar weinig meer uit bij dit soort ervaringen.


Ook aan een speelzone voor de kinderen is gedacht. Natuurlijk is ook deze speelzone volledig in het thema. In de zandbak kunnen kinderen, als echte archeologen, botten opgraven van de uitgestorven dino’s.

Via de i-pad kun je, op locatie,  diverse dieren en shows aansturen.
Via de i-pad kun je, op locatie, diverse dieren en shows aansturen.

Techniek in de regierol
Het T-Rex restaurant oogt weliswaar als een pre-historisch landschap. Achter de schermen wordt volop gebruik gemaakt van de nieuwste audio visuele technieken. Het bedrijf AV Stumpfl heeft ‘de show’, met animatronics, geluid, meteorietenregen (projectie op het plafond.) helemaal ingeregeld. In de controlekamer wordt vol trots verteld dat apparatuur ’s ochtends in zeven stappen wordt opgestart ‘omdat anders de stroomvoorziening van heel Disney Springs in gevaar komt.’ De manager is blij dat hij geen technische opleiding nodig heeft om de effecten in zijn restaurant aan te sturen. Daarvoor is een app op een i-pad ontwikkeld, die er uit ziet als een ‘simpel’ computerspelletje. Overdag komen er regelmatig scholklassen op bezoek die aan de hand van de animatronics les krijgen over de pre-historie. Via de app kan de rondleider de dieren activeren.

Meer informatie:
Disney T-rex restaurant
AV Stumpfl (het bedrijf is in februari aanwezig op de Beurs Integrated Systems in Amsterdam.
Meer over de techniek: zie persbericht over technische innovaties T-rex restaurant (word-bestand)

Dit artikel is een deelverslag van het bezoek van de Pretwerk-redactie aan Orlando: #Orlando2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *