Nieuwe Glamping-concepten in het land van de Zonnekoning

Frankrijk is het vakantieland bij uitstek. Toen ooit de camping wet in ons land werd geïntroduceerd hadden al veel Nederlanders in een tentje gebivakkeerd. Wij willen uiteraard op de hoogte blijven van de laatste innovaties en trends in binnen en buitenland.

Het primaire doel van mijn (red. Hans van Leeuwen) reis was de grootste inspirerende Glamping beurs Salon Atlantique in La Rochelle te verslaan. Zie hier mijn ‘ontdekkingen’…

Le lodge nomade
Minimalisme is een van de antwoorden op de urgentie van de klimaatverandering. Ook de zoektocht naar het oer gevoel, dus het echte basic kamperen is in opkomst, maar wel met wat luxe van thuis. Opvallend is in navolging van de grotere broer de Glamping Lodge de Mini Lodge. Ook in dit segment van de markt zien wij vele starters en slechte kopieën. Het zijn ook vaak zelf idealisten die hun ‘eigen’ droom willen uitventen. De eerste die wij spraken is een soort collectief van architecten, boomchirurgen en producenten. Gezamenlijk hebben zij een eigen bouwstijl ontwikkeld dat meer lijkt op een Mekano achtige bouwstijl waarbij het tentgevoel overeind blijft met een natuurlijke inbedding. Een primeur van de NATEKO is de Yaka lodge;  een complete uitrusting met zelfs een slaapvertrek op verdieping. Op 22m2 met een terras van 7m2 en een slaapcabine een werkelijk futuristische kampeer-tent. Het kleinere broertje is de Mini Lodge die wel 16 mogelijke uitvoeringen kent, zodat het zich weet aan te passen aan elke omgeving. Een aantal Mini Lodges gekoppeld bij elkaar kan dienst doen als een groepsaccommodatie.

De start prijs van de Mini Lodge bedraagt € 4000.—
De start prijs van de Yaka bedraag € 9000.—

Voor meer informatie; www.nateko-Lodges.com

Tiny Houses uit Polen
Le Cabanon Blue, met Franse looks, wordt geproduceerd door de Poolse firma Quadrapol. Men beschikt over een een creatief team architecten en als traditionele chaletbouwers heeft men zich de laatste jaren meer gericht op de introductie van Mobile Tiny House als een caravan of met een thema als Tiny Beach House. Tot nu toe heeft men alleen in Belgie, Zwitserland en voornamelijk Frankrijk diverse modellen geleverd.

De start prijs van Tiny Beach House bedraagt vanaf € 30.000.—
De start prijs van Mobile Tiny House bedraagt vanaf € 40.000.—

Voor meer informatie; www.quadrapol.com

de luxe lodge Nomaden

GLAMPER een combinatie tussen Glamour and Glamping
Arnaud Lapie is de bedenker van deze nieuwe GLAMPER accommodatie. Zijn idee is gebaseerd op de accommodaties van de Nomaden in Zuid Afrika en de Glamping Lodges. De Nomaden trekken rond in tenten en de Luxe Glamping Lodges staan meestal permanent. Als leverancier en producent van het basismateriaal voor de Nomadententen voor terras, festivals en evenement kwam Arnaud Lapie op het idee hier een echte nomaden (verplaatsbare) tent van te maken. De kostprijs per m2 “stretch” bewerkt voor tent overkapping bedraagt ca. € 55.— . Er zijn twee soorten stretchdoek materialen waarbij die voor de GLAMPER uitgevoerd wordt met regencoating voor een langere duurzaamheid. Slapen met grote ramen, sanitair, veel ruimte en in de natuur. Het dak is 70m2, binnenruimte is 30m2 en het terrras is ongeveer 20m. Het werkelijk een primeur want er zijn in de afgelopen maanden 11 exemplaren geïnstalleerd. De volgende serie kan men kiezen uit twee standaard systemen waarbij een ander materiaal gebruikt wordt als aluminium.

De start prijs van GLAMPER bedraagt vanaf € 10.000.— (aluminium constructie)

Voor meer informatie; www.lederniercomptoir-evenement.com

Kenya Logdes met slimme installatie methode
Trigano, de grootste caravan en Glampinglodges producent van Frankrijk heeft een jarenlange geschiedenis als producent van kampeermiddelen. Zelf heb ik afgelopen zomer geslapen in KENYA 46 met een dubbele slaapkamer, sanitair lok met uitgebreide keuken in St. Girons op camping Eurosol van Patrick Benneker. Het kenmerkende van de KENY Lodges is dat men deze altijd boven de grond plaatst op een grote vlonder. Het voordeel is dat men geen last heeft van grondwerkzaamheden en bijna overal kan plaatsen. Het bespaart op kosten en grondwerkzaamheden. Daarbij heeft het esthetisch een voordeel t.o.v. veel andere Glamping Lodges gezien de sfeer en uitstraling. Men heeft een uitgebreid programma w.o. zelf Tipi’s. Een andere leuke variant passend in de Tiny House range is de Moorea. Deze type Lodges zijn in ons land nog niet gesignaleerd.

De start prijs van KENY 46 bedraagt vanaf € 20.616.—
De start prijs van Moorea bedraagt vanaf € 2900.—

Voor meer informatie; www.trigano-hpa.com

Saloon Chaletbouw custom build Bati Concept

Primeur: Western Thema Glamping Lodge
Een andere leuke ontwikkeling is van de producent Bati Concept, producent van unieke op maak gemaakte chalet en mobilhomes. Er zijn allerlei thema’s denkbaar maar bovenal is de Saloon met een basis oppervlak van 39m2 een showcase potentiële investeerders en particulieren te triggeren. De verwachting dat de 4 en 5 sterren vakantieparken meer VIP locaties zullen introduceren met een groepje accommodaties met een bepaald thema.

De start prijs van Saloon bedraagt vanaf € 35.000.—

Voor meer informatie; www.baticoncept.pro

Glamping op de moderne tour
Veel traditionele producenten van chalets, caravans storten zich steeds vaker op de booming Glamping markt. Het zal niet zo lang meer duren of die standaard ‘plastic bakken’ zullen meer en meer naar de achtergrond verdwijnen. Weg uit het middensegment en dus meer Luxe Chalets, Glamping, Hotel Lodges of Tiny. Uiteraard krijg je steeds meer (slechte) kopieën die aan glamping juist weer weer een goedkoper segmen toevoegen. Zie daar de standaard plastic chalet met een houten afwerking of de Modern Lodge, plastic Glamping tent constructie. Deze laatste voor wie hiervan gecharmeerd is kan terecht op de website van www.lodges-clat.com.

Andere ontwikkeling is de aanpassing van het traditionele chalet door de ombouw in een houtlook uit te voeren in materialen als canexxel of larix. Op de foto een traditioneel type Nirvana, 6 persoon, 32m2, 3 slaapkamers en modern interieur met houten terras. Een andere optie de Otello Solo lijkt meer op een Cubic achtige uitvoering oftewel een luxe hotel Lodge. Het verschil in aanschaf hangt of van de exploitatie door bijvoorbeeld hotel overnachtingen en/of short stay of vakantie.

De prijs van de Otello 1 room € 17.500.—
De prijs van de Otello 3 rooms € 27.500.—

Meer informatie van deze Nirvana of Otello Solo zijn te vinden op de website www.mobilhome-rideau.com.

Primeur: Gitotel Kingston en Noumea smart view
Een verrassend concept is afkomstig van het bedrijf Groupe Hekipia; een Franse producent met dertig jaar ervaring in traditionele chaletbouw. Geen chalet meer maar een eigentijds luxe hotel Lodge achtige uitvoering met als meest voorname kenmerk een luxe terras met living en slaapkamers met een grote ramen. Hierdoor heb je als gast direct het gevoel zodra je wakker wordt midden in de natuur te staan. De bouwstijl maakt een harmonieuze verbinding met de natuurlijke omgeving. De bouw kan naar eigen inzichten qua luxe en duurzaamheid worden uitgevoerd. Door de slimme constructie van panelen, die in de fabriek worden samengesteld, is binnen vier dagen een compleet verblijf geïnstalleerd. In het derde seizoen dat zij op de markt opereren hebben zij dit jaar de productie van ruim 600 eenheden gerealiseerd alleen in Frankrijk. Er bestaat interesse uit Noord-Amerika en zelf zie ik vooral in de duinen of de bossen mogelijkheden in ons land.

De start van de Morea of Noumea prijs vanaf € 17.000.— 25m2
De start van de Toronto of Kingston prijs vanaf € 30.000.— 35m2

Voor meer informatie; www.giotel-industries.com

Nog meer Chalets, Ecolodges & Terrasses
Uiteraard kunnen wij niet helemaal volledig beeld geven van wat er allemaal aan noviteiten te vinden is geweest op de Glamping beurs van Europa met de meest inspiratie voor de recreatie ondernemer. Zo kennen wij uiteraard onze Hollandse pioniers Luxe Tenten www.luxetenten.com. Maar wie ook een breed gamma heeft als producent is het bedrijf Samibois met volop informatie te vinden via www.samibois.com.

Primeur: Happy Terras -Es’Patio
Marie Céline Metaye, zelf geboren en getogen op een camping, 12 hectare groot, is tien jaar geleden gestart met de verkoop van tweede hands mobile-homes. Het was ooit een klant die op het idee kwam een terras te leveren. Dat resulteerde in de start van een eigen fabriek voor de bouw van verschillende terrassen. Nieuw dit jaar is de Es’Patio een terrasoverkapping met volledig uitgeruste keuken, met ijskast, picknick tafel voor 6 personen en een sun-cover! Wat mij zover bekend de eerste enige terrassen producent. Buiten Frankrijk heeft men ook al geleverd in België maar nog niet in Nederland en Duitsland.

De prijs van het luxe Es’Patio terras bedraagt ca. € 3.500.— compleet.

Voor meer informatie; www.terrasses-honyx.fr

Volgend jaar studiereis naar Salon Atlantique
Deze ervaringen bij de Salon Atlantic zijn zo bijzonder geweest dat volgend jaar ik recreatie ondernemers zal uitdagen twee dagen met mij op pad te gaan op Glamping Tour in het het land van de Zonnekoning naar Salon Atlantic – La Rochelle Frankrijk.

Voor meer informatie van de Vakbeurs Salon Atlantic: www.salon-atlantica.fr


Met dank aan:
Hans van Leeuwen, inspirator en trendwatcher bij Pleisureworld NRIT
www.pleisureworld.nl

2 reacties

  1. Hilarisch dat Atlantica als ‘nieuwe ontdekking’ wordt gepresenteerd, menig ondernemer gaat hier al jaren heen. De concepten die in dit artikel trouwens worden getoond, zijn specifieke producten die de fabrikanten pas in grote aantallen (lees 50+ producten) zullen maken en vervolgens nog naar Nederland moeten vervoeren.

    Cannexel wordt overigens door geen enkele Franse fabrikant gebruikt in verband met milieu wetgevingen. De houtlook producten zijn gewoon van PVC of ‘plastic’ zoals meneer het hierboven noemt.

    Er wordt een hoop geschreven zonder dat men weet hoe de vork in de steel zit. Jammer voor een ’trendwatcher’, die niet door de ogen van een toerisme ondernemer kan kijken die een leuk product wil dat ook nog rendeert zodat zijn bedrijf kan floreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *