Volgens onderzoeksbureau Synovate heeft 46 procent van de Nederlanders last van een vakantiedip bij de terugkeer naar werk. Maar veel moeders met jonge kinderen ervaren de vakantie eigenlijk vooral als een stressvolle periode. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap probeert het ouders makkelijker te maken door de vakantieweken beter te verdelen. Maar het is de vraag of dat werkt. Reisverzekering.net legt uit hoe het zit.
Vaak komt de zorg voor kinderen nog te liggen op de schouders van de moeder. Zo blijkt uit het rapport Lekker Vrij van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Maar als een gezin op vakantie gaat, zijn vaak beide ouders mee. Verwacht zou worden dat de zorg wordt verdeeld en dat beide ouders evenveel tijdsdruk ervaren.
Toch komt in het onderzoek van het SCP naar voren dat moeders over het algemeen tijdens de vakantie meer last hebben van stress. Moeders geven aan dat ze de zorg voor de kinderen lastiger los kunnen laten. Ze ervaren ook tijdens de vakantie meer tijdsdruk, omdat ze in hun hoofd constant bezig blijven met het welzijn van hun kinderen.
En dan tellen vakanties nog vrij veel weken waarbij het gezin niet op reis is. Soms is het lastig om opvang te vinden voor de kinderen. Het ministerie van staatssecretaris Sander Dekker zoekt daarom naar een betere verdeling van de vakanties voor middelbare scholieren en basisschoolkinderen.
Zo wil Dekker standaard twee weken meivakantie instellen en hiervan vaste dagen maken. Nu verschilt het nog per school en per jaar wanneer kinderen meivakantie hebben en hoe lang deze vakantie duurt. Maar veel ouders protesteren tegen de nieuwe plannen, omdat zij dan de kinderen vaker op moeten vangen en zelf gewoon aan het werk zijn. Ook dit levert stress op, vooral voor de moeders.
Kijk hier voor meer het volledige bericht.
Bewaren
Bewaren