Meteo Consult verwacht geen koude lente

De voorbije winter was bijzonder mild. Met 6,0 graden, samen met 1990, was het zelfs de op één na zachtste winter in ruim 300 jaar. Recordhouder blijft 2007. Toen verliep de winter nog een halve graad milder. De lente die volgde was net zo extreem, veruit de warmste ooit. Gaan we ook nu weer na een bijzondere milde winter een warme lente krijgen? Het is verleidelijk om dat te denken. In de praktijk blijkt echter dat het verband tussen opeenvolgende seizoenen betrekkelijk zwak is. Toch is er wel iets over te zeggen.

lentebloemen in de sneeuwSeizoensverwachting
Sowieso worden op experimentele basis seizoensverwachtingen gemaakt. Op grond van dit soort berekeningen kondigde Meteo Consult november vorig jaar een zachte en wisselvallige winter aan. De onzekerheid bij dit soort ultralange-termijnverwachtingen blijft echter groot. Op basis van zowel Engelse als het Europese rekencentrum zou de lente zachter moeten worden dan normaal. Zacht betekent daarbij overigens niet automatisch zonnig. Ook met wisselvallig weer kan het mild zijn, zolang de wind vaak uit zuid- of zuidwestelijke richting waait. De analyse van de World Climate Service, een samenwerkingsverband waar MeteoConsult bij betrokken is, duidt op weinig afwijking in temperatuur voor ons deel van Europa. Concluderend: signalen voor een koude lente als vorig jaar komen uit deze analyses niet naar voren.

Temperatuur zeewater
Dat is ook niet vreemd, want na de zeer milde winter is het zeewater beduidend warmer dan normaal. Daardoor zal wind uit richtingen tussen zuidwest en noord al gauw zachter weer dan normaal brengen. Maar ook wind vanaf het continent zal in de eerste helft van de lente minder koud zijn dan gebruikelijk, omdat er in Noord- en Oost-Europa veel minder sneeuw ligt dan gebruikelijk. Een herhaling van de extreem zachte lente van 7 jaar geleden is echter onwaarschijnlijk, simpelweg omdat de lente van toen absurd warm verliep. Tegelijkertijd: een ronduit koud voorjaar zoals vorig jaar is dat net dus zo min.

Komend week relatief hoge temperaturen
Op de kortere termijn zijn de voorspellingen een stuk zekerder. Het zonnige lenteweer van de komende dagen lijkt ook volgende week onverminderd aan te houden. De temperaturen zijn hoog, vaak tegen 15 graden in het binnenland. Op sommige dagen kan het nog warmer worden, met zondag lokaal 18 graden. ’s Ochtends is het vaak nog wel koud
Met een zuidelijke wind lopen de temperaturen aanvankelijk steeds verder op met zondag vrijwel overal in Nederland middagtemperaturen tussen 15 en 17 graden, lokaal zelfs 18 graden. In de loop van volgende week draait de wind mogelijk wat bij, naar het noordoosten. Dan zou het iets minder zacht kunnen worden, maar met waarschijnlijk nog altijd 10 tot 15 graden in de middag blijven de temperaturen op een hoog niveau voor de tijd van het jaar. Het klimatologisch gemiddelde ligt op 8 a 9 graden. Tijdens heldere nachten koelt het nog af tot rond het vriespunt, iets dat overigens helemaal niet vreemd is voor maart. Ook tijdens de ochtenden is het daardoor vaak nog wel fris, met een enkele keer een mistige start.

Met dank aan:
Meteo Group Wageningen
Deze groep is o.a. bekend onder de merknamen Meteoconsult en www.weer.nl Ze leveren o.a. diensten aan bedrijven en personen die afhankelijk zijn van weersvoorspellingen.

Redactie: Horecabedrijven maken dit weekend massaal hun terrassen gereed en strandtenten zetten alle zeilen bij om open te gaan. Strandtenthouders spreken (in METRO) nu al van een prima start van het seizoen. Dagattracties in de buitenlucht hebben hun openingsdatum meestal in de eerste week van april gepland. Zij zien geen mogelijkheden om eerder open te gaan en twee extra topweekenden mee te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *