De maakbaarheid van het leven! Gespot op de Dutch Design Week

De mens van vandaag de dag wil steeds meer controle, steeds meer maakbaarheid hebben. We willen tijdens onze zomervakantie beslist mooi weer hebben. We hebben er immers hard voor gewerkt! We willen onze kinderen niet meer door de regen op de fiets naar school sturen, waardoor ze heel vaak ook met droog weer in de bus zitten of door pap of mam met de auto worden afgezet bij het schoolplein. Want stel je voor dat je natgeregend wordt!

De wereld is maakbaar en wij willen alleen nog maar positieve zaken ervaren! Tijdens de Dutch Design Week trof ik een groot rek vol medicatie aan, waardoor we het leven verder helemaal kunnen aanpassen naar onze wensen. Natuurlijk kocht ik deze spuit, (zie foto)

Vorig jaar ontmoete ik weer een oud klasgenootje van de lagere school na 38 jaar. We namen elkaars levens door, ik over mijn leven met Jacob, onze vijf kinderen en de camping. Ze verteld een heftig verhaal; ze was hoogzwanger toen haar eerste lief ‘een pakje sigaretten ging halen’. Ze heeft hem nooit meer gezien of gesproken. Een paar jaar later ontmoette ze haar tweede lief, ze trouwde en kregen samen nog een kind. Haar tweede lief overleed al rap en of dat nog niet genoeg was, haar oudste kind, haar zoon kreeg een ernstige ziekte en werd totaal blind! Wat een heftig leven! Ik was geschokt en zij zag dat. “Karin, niemand is ooit beloofd dat die gezond oud zal worden! “Ze klonk bijna een beetje boos. En zo is het, we willen haast niet meer dealen met ellende, met narigheid. Maar het leven is niet eerlijk en alleen maar mooi. Maar al die narigheid en ellende willen we graag ver weg houden.

Onze Social Media kanalen plempen we vol met louter positieve dingen. In magazines staan onweerstaanbaar mooie vrouwen, en nog mooiere kleding met de meest geweldige belevenissen. Hoe kan het dan dat wij mensen, gewone stervelingen soms wel met ellende te maken hebben. En hoe komt het dan dat we juist dat niet met elkaar (durven) te delen? Waarom hebben we de behoefte om dat zo weg te moffelen? Omdat we bang zijn dat ons eigen leven niet zo geweldig is. Tenminste, dat leven waarvan we denken dat de andere allemaal wel hebben. Tijdens de Dutch Design Week kwam ik dat grote bord vol medicatie tegen niet medische, klachten. Het geeft de ridiculiteit aan van de gedroomde maakbaarheid van het leven. Het laat zien dat we vaak zo doorgedraaid zijn, dat we niet meer door hebben dat we enorme gelukkelingen zijn, wanneer het maar heel gewoon gaat met ons!

Daarom, nu net voor het weekend, maak er maar een gewoon weekend van. Niet een goed weekend, niet een bijzonder weekend, gewoon, gewoon.

En als ik je nog een tip mag geven, ga naar de Dutch Design Week, een plek die je makkelijk, ongemakkelijk maakt. Een event die je nieuwe inzichten kan geven en mooie inspiratie. Als je dan toch liever iets ongewoons wil meemaken, doe dat dan! De polletjes Watersportcamping Heeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *