Lessen uit de dierenwereld voor organisatoren van events

BrancheContact organiseert sinds 2 jaar netwerkbijeenkomsten op bijzondere locaties. Ditmaal was de locatie het Dierenpark Amersfoort. Deelnemers aan de bijeenkomst hadden de mogelijkheid om vooraf de bijeenkomst kennis te maken met de vaste bewoners van het park. Dierenpark Amersfoort is een schoon en ruim opgezet park in een bosrijke omgeving waar zelfs honden zijn toegestaan.

dierenpark amersfoortDe deelnemers werden hartelijk ontvangen door Arjen Lemstra en Joris Bots van BrancheContact met een welkomstdrankje in restaurant de Buitenplaats, een unieke locatie voor het houden van zakelijke of feestelijke evenementen.

Netwerkstructuren in het dierenrijk
De 1e lezing werd gegeven door Erik van Vliet, bioloog en dierentuinarchitect (o.a. van het Dierenpark Amersfoort). Deze bevlogen man gaf vanaf het begin tot het einde een humoristische kijk op het netwerken. Met voorbeelden uit het dierenrijk, hoe daar de netwerkstructuren bij dieren werken, maakte hij vergelijkingen met hoe dit bij mensen werkt.

Maak kennis met Erik van Vliet tijdens het laatste grote project ‘De Nieuwe Wildernis’:

Leren van apen
In de lezing “Leren van Apen” gaf Daniel Seesink uitleg over hoe het gedrag van mensapen in grote lijnen overeenkomt met hoe mensen zich gedragen m.b.t. het netwerken. Zijn motto: “If you don’t understand apes, you don’t understand people”.

Ondernemers kunnen veel leren van apen, zegt ondernemer Daniel Seesink. “De biologie achter ons gedrag is veel bepalender dan je denkt.”Mensen kunnen twee dingen leren van apen. “Mechanismen om te overleven en leiderschap”, zegt Seesink. “Imponeergedrag hoort bijvoorbeeld bij leiderschap. Dat hoort bij een leider, medewerkers moeten daar doorheen leren prikken.”Als mensen zich bewust zijn van het gedrag, dan kunnen ze er beter op ingaan. Seesink neemt directies mee naar de dierentuin, om het gedrag te laten zien. Vlooien – elkaar aanraken, creëert zo een bepaalde band. “De hogere in de rang wordt altijd gevlooid, of aangeraakt. Op de werkvloer betekent dit niet letterlijk aanraken, maar wel meer met elkaar praten”, zegt Seesink.

Zowel bij mensapen als de mens zijn er verschillende organisatiestructuren. Door het tonen van een aantal korte filmpjes liet Daniel zien hoe het biologische mechanisme bij mensapen werkt, maar dat dit mechanisme ook op ons gedrag van toepassing is. Conclusie: het recept voor het samen kansen creëren is:

  • -bewust zijn van een gezamenlijk doel
  • -elkaar helpen
  • -samenwerken
  • -onderhouden van je contacten

Na afloop van de lezingen werd er volop van de gelegenheid gebruik gemaakt om, onder het genot van een hapje en een drankje, de opgedane kennis meteen in praktijk te brengen in een informele en ontspannen sfeer.

Meer informatie over BrancheContact en hun activiteiten vindt u op www.branchecontact.nl.

Verslag door:
Petra van Steen, toeristisch recreatief management assistent
en op zoek naar een nieuwe uitdaging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *