Kinderen in je restaurant; jong geleerd…

Juist in de recreatiesector worden kinderen vaak meegenomen naar het restaurant. Dat is leuk en levendig, maar niet altijd even gemakkelijk.  In de uitgebreide online inspiratiegids (42 pagina’s) wordt stapsgewijs bekeken hoe kindvriendelijk je bedrijf al is, en wat je kunt doen om het restaurantbezoek voor kinderen nog mooier te maken. Elke stap wordt toegelicht met achtergronden bij het advies en vaak leuke, praktische voorbeelden.

Onze Zuiderburen staan bekend om voorliefde voor goede gastronomie. Een mooi voorbeeld; Oudjaarsavond en Nieuwjaarsdag bezocht 12% van de Vlamingen een restaurant. Om die traditie over te dragen aan de volgende generatie heeft HoReCa Vlaanderen een inspiratiegids gemaakt waarmee restaurants nog beter kunnen inspelen op kinderwensen.

voorpagina kindvriendelijke
kindvriendelijke inspiratiegids

De 8 belangrijkste tips!:

Ook kinderen willen betrokken worden. Spreek hen daarom altijd rechtstreeks aan, ook al zullen de ouders misschien bij moeten springen om duidelijk te maken wat hun kroost nu echt bedoelt.

De eeuwige kip met frieten en appelmoes… Grijp je kansen om het unieke van je zaak te laten uitkomen en ook via kindergerechten het verschil te maken. Bekijk bijvoorbeeld of je gerechten op de ‘echte kaart’ aan kunt bieden in kinderportie. Laat kinderen mee onze uitgebreide culinaire wereld ontdekken. Bied het aan op een eigen kinder-menukaart.

Meer dan eten alleen. Voor cafés, koffiehuizen en voor alle horeca die de lijn van kindvriendelijkheid willen doortrekken: neem ook je drankenaanbod eens onder handen. Kijk eens verder dan de populaire frisdranken . En laat kinderen ook eens langer nagenieten met een origineel nagerecht…

Betrek uw personeel. Denk samen met je personeelsleden na overeen goede aanpak inzake kinderen in de zaak. Wat is haalbaar voor de medewerkers? Focus op het belang van een goed onthaal, het proactief aanwijzen van de speelhoek of toiletten, het aanbod van kindermenu´s, etc.

Zorg voor aangepaste voorzieningen . Zorg voor een plaatsje waar de baby’s kunnen verschoond worden. Misschien kan je ook een plaats voorzien op het mannentoilet? Bied ook proactief de mogelijkheid aan om babymelk op te warmen en zorg voor propere en veilige kinderstoelen.

Kindermenu op Hof van Saksen (winnaar beste kindermenu in 2013)
Kindermenu op Hof van Saksen (winnaar beste kindermenu Horecava Nederland in 2013)

Een speelhoek? Aan tafel, in de speelhoek, buiten… waar kunnen kinderen in jouw zaak terecht met hun speellust? In elk geval hoef je je zaak niet te verbouwen om als gezinsvriendelijk bekend te staan. Niet alle kinderen en hun ouders vinden een apart speelhoekje nodig, soms komen ze juist voor wat quality time samen. Ook hier geldt: bekijk welke mogelijkheden het beste bij jouw zaak passen. Met het juiste speelgoed weet je verveling tegen te gaan en kinderen tevreden te houden -en voorkom je dat ze gaan spelen met hun eten…

Hou indien mogelijk een aparte ruimte voor gezinnen met kinderen. Het kan praktisch zijn om een bepaald gedeelte van je zaak voor te behouden aan gezinnen met kinderen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een hoek die zo dicht mogelijk bij de ingang en de toiletten ligt, en waar genoeg plaats is voor een kinderwagen en extra kinderstoel. Ook een goede keuze zijn de tafels met zicht op de tuin, zodat ouders toezicht kunnen houden als de kinderen buiten spelen.

Wat je ook aanbiedt, zorg dat het proper is. Een speelhoek? Kleurboeken? Een kinderstoel? Perfect dat je dit als zaakvoerder allemaal aanbiedt maar zorg dat het proper is.

Meer informatie en gratis download van de inspiratiegids: www.fedhorecavlaanderen.be/nieuws/artikel/543

Op zoek naar praktische hulpmiddelen of inspiratie voor kindermenu’s (16/1)? Bezoek de Horecava (13 – 16 januari)

Eén reactie

  1. Ik heb, behalve in wegrestaurants, in België nergens een speelgoed kunnen ontdekken of kinderen met kleurboeken. Kinderen hebben thuis al geleerd om keurig aan tafel te eten en te genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *