Jachthavenbeheerders op bezoek bij speelspecialist

De kennisgroep Jachthavens komt regelmatig bij elkaar om de kwaliteit van de jachthavens te verbeteren door kennisuitwisseling, samenwerking en bedrijfsbezoeken. Op 1 oktober jl. vond het overleg bij Speelplan plaats, waar het onderwerp ‘speelvriendelijk’ op de agenda stond.

speelvoorziening bij jachthaven (en camping) Zeewolde
speelvoorziening bij jachthaven (en camping) Zeewolde

Jachthavens merken al jaren dat de belangstelling van gezinnen met kinderen op jachthavens terugloopt. Tijdens een vorige bijeenkomst kwam het idee al op tafel om jachthavens kindvriendelijker in te richten; en speeltoestellen zijn daarvoor een effectief middel. Maar wat komt er allemaal kijken als je speelmiddelen aanschaft? Deze middag werd vooral gekeken naar veiligheid en beheer van speeltoestellen; evenals het ontwerp van de speelplekken.

“Moeten we hier ook al aan voldoen?” verzuchtte men toen de jaarlijkse hoofdinspectie van speeltoestellen aan de orde kwam. Toch was het voor de deelnemers nuttig om te vernemen aan welke richtlijnen de speeltoestellen moeten voldoen als ze in de openbare ruimte staan. Nog belangrijker is het echter om te weten welke procedures er gevolgd moeten worden. Volgens Speelplan is het voor de jachthavens niet moeilijk, maar wel van groot belang om goed geïnformeerd te zijn. Dit om de aansprakelijkheid bij ongevallen te voorkomen.

spelen met een bootjesthema in Zaandam
spelen met een bootjesthema in Zaandam

Ook aan de inrichting van een kindvriendelijke speelplek kwam aan de orde. Tegenwoordig is het meer dan het plaatsen van diverse speeltoestellen binnen een vastgestelde ruimte. Speelplekken worden vaak in een thema ontworpen. Bij jachthavens ligt het thema ‘Maritiem’ vanzelfsprekend voor de hand. Naast speeltoestellen kunnen spelaanleidingen, kleur, wanddecoratie of creatieve ondergronden bijdragen tot extra speelplezier. Ook het fenomeen ‘Natuurlijk spelen’ werd even aangestipt. Een ontwikkeling die 10 jaar geleden is begonnen en waar steeds meer inspirerende voorbeeldprojecten zichtbaar worden in Nederland.

Tijdens de brainstorm kwam ook nog een idee op tafel dat nadere uitwerking vraagt: Veel jachthavens hebben een grote loods waar schepen in de winter worden opgeslagen. Die loods staat in het zomerseizoen leeg. Kan daar geen slechtweer speelruimte in worden gecreëerd? De speeltoestellen zouden dan wel verplaatsbaar moeten zijn om in de winter weer ruimte te maken voor de bootopslag.

Iedereen was ervan overtuigd dat een investering in een kindvriendelijke buitenruimte de moeite waard was. Want waar kinderen het naar hun zin hebben, hebben de ouders het ook. En dat is waar de jachthavens naar op zoek zijn.

Meer informatie:
www.speelplan.nl
Kennisgroep jachthavens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *