Hoe ontwerp je een park?

Op 27 juni en 19 september geven twee bevlogen landschapsontwerpers een excursie door park Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen. Ook de aanleg van het nieuwe stadseiland bij Nijmegen komt aan bod. Iedereen met belangstelling voor landschapsontwerp is welkom.

indeling park Lingezegen
indeling park Lingezegen
In het gebied tussen Arnhem en Nijmegen wordt hard gewerkt aan het landschapspark ‘Park Lingezegen’. Dit park is (inter)nationaal gezien een prachtig voorbeeld hoe in een verstedelijkt landschap met parken kan worden omgegaan.

Parken zoals Park Lingezegen zijn bedoeld als ‘ademruimte’ voor de bewoners van de grote steden waarin ze liggen. Park Lingezegen ligt óók in een deltagebied. Dit zijn overal ter wereld dichtbevolkte gebieden, waar de rivieren steeds meer ruimte vragen nu het klimaat verandert. Park Lingezegen is daarmee een prachtig voorbeeld voor de rest van Nederland en metropolen in de rest van de wereld.

Ruimte voor de Waal
Het eerste doel van de excursie is het project Ruimte voor de Waal bij Nijmegen-Lent. Landschapsarchitect Mathieu Schouten geeft hier uitleg over de indrukwekkende veranderingen in het gebied. Eén van de hoogtepunten daarvan is de realisatie van het nieuwe stadseiland.

Het parkontwerp
Landschapsontwerper architect Michaël van Buuren van Dienst Landelijk Gebied is nauw betrokken bij de aanleg van park Lingezegen. Hij zal een toelichting geven op de ontwerpopgaven waar hij jaren geleden mee aan de slag ging. Hoe kwam het ontwerp vervolgens tot stand, welke keuzes zijn daarbij gemaakt en hoe gaat het nu het werk in het veld in volle gang is?

Programma
In het ochtenddeel staat het ruimte voor de rivierenprogramma centraal. Na een lunch bij Doornik gaat het verder op de fiets langs verschillende ontwikkellocaties in Park Lingezegen. Voor een fiets wordt gezorgd, net als voor laarzen, want het werk in het veld is nog in volle gang.

Data
De excursies zijn op vrijdag 27 juni en vrijdag 19 september van 9.00 – 17.00 uur. Ze zijn onderdeel van de Landschapstriënnale, het zomerfestival over landschap en parken in en rond Park Lingezegen. Kosten zijn € 17,50 per persoon, er is plek voor 20 deelnemers. Startpunt is Landgoed Doornik, Doornik 1, Bemmel.

Meer informatie: http://landschapstriennale.nl/excursie-ruimte-voor-de-waal-park-lingezegen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *